Evenimentul Zilei > Justitie > Vezi aici textul primei demisii din istoria BNR, semnată în arest de un viceguvernator. Câte funcții tari au de negociat acum PSD și PNL
Vezi aici textul primei demisii din istoria BNR, semnată în arest de un viceguvernator. Câte funcții tari au de negociat acum PSD și PNL

Vezi aici textul primei demisii din istoria BNR, semnată în arest de un viceguvernator. Câte funcții tari au de negociat acum PSD și PNL

Prima demisie din istoria BNR. În următoarea ședință a Camerelor Reunite ale Parlamentului României se va constata vacantarea a două posturi cheie, una pentru lumea financiară și una pentru lumea serviciilor secrete.

Este vorba de posturile de viceguvernator al Băncii Naționale a României și de cea d șef al Serviciului de Informații Externe.

A doua funcție a fost eliberată la 26 septembrie 2016 de Mihai Răzvan Ungureanu, dar scrisoarea prin care președintele Klaus Iohannis prin care solicita constatarea vacantării postului a intrat abia acum pe ordinea de zi a Birourilor Permanente, semn că abia acum s-au încheiat negocierile între președinte și alianța de la Guvernare pentru a fi desemnat un succesor.

Prima funcție de care vorbeam este cea de viceguvernator al BNR, eliberată de Bogdan Olteanu la… 1 august 2016. Deși scrisoarea de solicitare a înlocuirii sale – semnată de guvernatorul Mugur Isărescu – a ajuns la Parlament pe 2 august, ea intră abia acum pe ordinea de zi.

Vă reamintesc faptul că Olteanu a fost reținut de DNA pe 29 iulie și trimis de instanța de fond în arest la domiciliu chiar de a doua zi. Mai târziu, o altă instanță a decis trimiterea sa în arest.

Pe 1 august, Olteanu a trimis demisia sa, document care apare acum în premieră.

Cele două vacantări – făcute foarte târziu față de momentul efectiv al demisiilor – demonstrează finalul negocierilor între cele două mari grupuri parlamentare, PNL și PSD-ALDE.

Dar astea nu sunt singurele funcții libere în care Parlamentul are de numit persoane. Un document semnat de liderii USR, Nicușor Dan și Cristian Ghinea, enumeră toate acestea. Printre ele sunt și funcții tari, cum e cea de președinte al Autorității Electorale sau cea de vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiare.

Mai jos e lista constatată de USR.