Gheorghe Barbu, Ion Zaharia și Gheorghe Popescu sunt veterani de război, adevărați eroi cu care se mândresc locuitorii din comuna argeșeană Bogați. Primul a trăit un secol, cel de al doilea mai are un an să ajungă la vârsta de 100 de ani iar cel de al treilea are 96 de ani. Toți trei sunt cetățeni de onoare ai comunei, iar miercuri, 20 februarie, vor primi vizita unor înalți oficiali de la Ministerul Apărării Naționale, a prefectului de Argeș, a președintelui Consiliului Județean, a primarului dar și a militarilor răniți în teatrele de Operații din Afganistan, Irak sau Bosnia de la Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități (AMVVD)„Sfântul mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir”, organizatoarea acestui eveniment.

Cei trei veterani-simbol ai Armatei României vor primi medalii și diplome de „Patriot Român”, dar și câte un tort, alimente, haine, bunuri necesare traiului de zi cu zi. Ion Zaharia are o poveste demnă de o carte. Luat prizonier la Cotul Donului, de Armata Sovietică, el a petrecut peste trei ani într-un lagăr din Siberia. Când s-a întors acasă, rudele îi făcuseră pomenile crzând că este mort. Gheorghe Popescu, de asemenea, a fost rănit de două ori pe frontal de Est. Odată la Odessa și, ulterior, la Cotul Donului.

AMVVD care a mai organizat astfel de acțiuni, și-a propus, în acest fel, să onoreze veteranii din Al Doilea Război Mondial.

„Veniți alături de noi și de veteranii de război. Mai sunt puțini, iar zilele lor sunt și mai puține, având în vedere că au vârste apropiate de 100 de ani.  Poate fi ultimul an în care să putem da mâna cu istoria Celui de-Al Doilea Război Mondial. Încă avem istorie vie. Mai avem timp să le mulțumim si să scriem istoria unei generații recunoscătoare. Miercuri, 20 februarie, vă așteptăm la evenimentul dedicat veteranilor de razboi, organizat de Asociația Militarilor Veterani AMVVD”, se arată într-un mesaj transmis de AMVVD.