„Puteţi să mergeţi, să părăsiţi localitatea, fără a ţine cont de limita de municipiu sau limita de judeţ. Aşadar nu este impusă o limită, pentru că era foarte dificil de impus limite în aceste zone metropolitane şi în consecinţă nu va exista o limită teritorial-administrativă în cadrul căreia să vă puteţi deplasa sau să nu vă puteţi deplasa”, a scris Vela.

Cu alte cuvinte, putem merge oriunde, fără declaraţie pe propria răspundere şi putem sta cât vrem şi cât ne ţin buzunarele.

O situaţie specială este însă cu Suceava, unde aproape sigur nu se vor aplica aceste măsuri de relaxare. Exact, exact, nici ministrul nu ştie prea bine:“Decizia nu este la mine, ca ministru al Afacerilor Interne, sau la nivelul guvernamental, decizia va fi la specialiştii în epidemiologie şi în tot ce ţine de oprirea răspândirii noului coronavirus, adică există un grup tehnico-ştiinţific ce lucrează în subordinea CNSSU care, împreună cu INSP, vor evalua tot ceea ce ţine de evoluţia bolii, de statistica înregistrată în Suceava şi de perspectiva ridicării acestei carantine pentru Suceava”.

Şi cum la Suceava, statistica nu arată prea bine, aproape sigur răzeşii lui Ştefan cel Mare vor fi nevoiţi să rămână în continuare în cetate. E drept că pot sta liniştiţi, pentru că nici năvălitorii nu vor veni peste ei.

Deocamdată însă, să nu ne bucurăm prea devreme de afirmaţiile ministrului Vela, mai ales că ele au fost spuse pe o reţea de socializare, nu de la tribuna de unde în geacă de piele propovăduia ordonanţele militare.

Nu suntem departe de sărbătoarea Paştelui, când acelaşi ministru ne-a îndemnat ca, în noaptea de Înviere, cum vedem un girofar roş-albastru şi auzim o sirenă de poliţie, să năvălim cu lumânarea în mână, pentru că a bătut palma cu Patriarhul şi cei care ne amendaseră dimineaţa pentru că era scrisă strâmb data pe declaraţia pe propria răspundere, la miezul nopţii vin ca buni creştini să ne aducă lumină.

Până la urmă, nu s-a mai întâmplat aşa şi cu Lumina am făcut fiecare cum am putut.  De aceea eu zic să nu ne repezim să umplem rezervoarele la maşini pentru excursie, până nu vedem cum sună textul relaxat şi mai ales dacă este aprobat de preşedintele Johannis.

Şi nici atunci nu-i sigur, că s-ar putea să fie neconstituţional.