Evenimentul Zilei > Actualitate > Vești bune pentru credincioșii ortodocși. Guvernul a suspendat carantina în noaptea de Înviere
Vești bune pentru credincioșii ortodocși. Guvernul a suspendat carantina în noaptea de Înviere

Vești bune pentru credincioșii ortodocși. Guvernul a suspendat carantina în noaptea de Înviere

Guvernul a adoptat hotărârea de guvern prin care prelungește starea de alertă pentru următoarea perioadă și, totodată, stabilește ce se va întâmpla cu prilejul sărbătorilor de Paște.

Guvernul condus de Florin Cîțu a adoptat actul normativ prin care a fost prelungită starea de alertă pentru următoarea perioadă. Actul normativ prevede măsurile de restricție care vor fi aplicate în perioada sărbătorilor Pascale.

Conform Hotărârii de Guvern, care are la bază Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, adoptată în 8 aprilie, restricțiile de circulație vor fi ridicate în noaptea de Înviere.

Această măsură va permite credincioșilor ortodocși să rămână până la finalul slujbei religioase.

„În perioada 01.05–02.05.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 20.00-05.00 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase”, se arată în actul normativ.

În perioada 08.05.2021 – 09.05.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 2000-0500, pentru deplasarea și participarea la sărbătoarea religioasă specifică lunii Ramazan.

De asemenea, stațiunile de pe litoral vor fi deschise, cu respectarea regulilor sanitare, dar gradul de ocupare va fi până la maximum 70%.

Principalele măsuri adoptate de CNSU:

– pentru cei care vor merge la slujba de Paște, circulația pe timpul nopții va fi permisă până la ora 5:00;

– magazinele vor rămâne deschise până la ora 20.00 vineri înainte de Paște;

– stațiunile de pe litoral vor fi deschise, respectând toate regulile în vigoare, dar cu capacitate de maximum 70% (exact așa cum sunt acum stațiunile de la munte.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a reunit și a adoptat restricțiile sanitare ce vor fi implementate în perioada următoare.

Premierul Florin Cîțu a anunțat aceste modificări încă de dimineață, într-o postare pe Facebook.

BOR a reacționat după anunțul făcut de premier

Biserica Ortodoxă Română a reacționat după anunțul lui Florin Cîțu, lăudându-l pentru acest demers.

„Anunțul de azi al premierului referitor la accesul liber la slujba de Înviere, care în ritualul ortodox (spre deosebire de cel catolic) se desfășoară între orele 00.00-04.00, se înscrie riguros în logica, în litera și în spiritul onest al dialogului purtat anul acesta între cultele religioase și autorități. S-a decis astfel, într-un mod predictibil, accesul nestingherit la slujba de Înviere a tuturor creștinilor, precum și a credincioșilor celorlalte culte din România la serviciile religioase prilejuite de sărbătorile acestora din perioada următoare.

Aceasta, întrucât participarea la o slujbă religioasă implică pietate, ordine și cumințenie, nu dezordine, ignorare a celorlalți și zglobie neatenție. Așa cum am comunicat recent, accesul credincioșilor la biserică în noaptea de Paști va fi posibil doar pe jos sau cu mijloc de transport personal.

De asemenea, așa cum se știe, partea slujbei de Înviere la care asistă cea mai parte a credincioșilor se desfășoară afară, în curtea bisericii. Firește, totul trebuie să decurgă în condițiile respectării foarte atente a măsurilor de siguranță sanitară care implică și solicită acum responsabilitatea și bunul-simț ale noastre, ale tuturor.

BOR se va organiza, ca și până acum, în mod exemplar pentru sărbătorile care urmează. Detalii despre organizarea slujbelor de Florii și Paști vor fi comunicate săptămâna viitoare”, a transmis BOR într-un comunicat de presă.

Anexa nr 1 la HCNSU 22 – masuri