Decizia secretarului de stat Andrei Baciu, vine după ce a auzit mărturia unui tânăr din Târgoviște care a vrut să ajute și să doneze plasmă, dar a fost descurajat de procedurile birocratice.

„La nivelul Ministerului Sănătății, odată cu modificarea framework-ului și modului în care se desfășoară lucrurile în general (după noua lege privind izolarea și carantina – n.r.), s-au făcut și modificări cu privire la eligibilitatea pentru donarea de sânge și de plasmă pentru tratamentul cu plasmă convalescentă (…) Criteriile de eligibilitate devin mult mai laxe. Acestea vor apărea săptămâna viitoare (n.r. – săptămâna aceasta) și ne vom uita atunci cu toții, însă aceasta să știți că nu e o chestiune administrativă, ci dimpotrivă, este o chestiune medicală și științifică și acestea au fost date de către Comisia de hematologie din cadrul Ministerului Sănătății, așa cum este și normal. Pentru că nu este o chestiune simplă. Din punct de vedere medical, trebuie tratate lucrurile cu maximă seriozitate”, a explicat Andrei Baciu.

Modificarea procedurii de recoltare a plasmei prezintă eliminarea celor două teste negative de COVID-19 cerute donatorului.

Menționăm că, un donator trebuie să-şi facă rost de două teste negative, să le plătească uneori din propriul buzunar şi să bată drumurile până la unul dintre cele 17 centre de recoltare din ţară.

Actuala legislație nu îi ia în calcul însă și pe pacienții asimptomatici, care nu au fost internați. În plus, pentru donarea de plasmă nu există o rețea bine pusă la punct la nivel național. În prezent, plasma poate fi recoltată doar în 17 centre de transfuzie din țară. Persoanele eligibile care pot dona plasmă anti-COVID trebuie să fie sănătoase și să aibă vârsta între 18 și 60 de ani.

Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzii București, a explicat  că procedura în acest moment prevede: „Nu este vorba de birocrație aici, este vorba de respectarea legii. Este foarte important ca pacientul vindecat care se prezintă la centrul de transfuzie sanguină, indiferent care ar fi acela, ca să doneze plasmă, că aibă un buletin negativ de virus SARS-CoV-2. Măcar unul. Dacă are două, este foarte bine, dar și unul este binevenit, pentru că noi trebuie să știm dacă acel pacient este vindecat sau nu. Un pacient nu poate fi externat fără să fie confirmat că este vindecat. În al doilea rând, trebuie să treacă două săptămâni de la externare, adică din momentul în care ei au ieșit negativi. De ce? Pentru că titlul de anticorpi este mai mare la aproximatic 2-3 săptămâni de la vindecare și pacienții care primesc plasmă covid trebuie să primească plasmă de un anumit titlu de anticorpi. Potențialul donator de plasmă convalescentă covid-19 trebuie să aibă o dovadă, un document, un test, un buletin de analize, o scrisoare, un bilet de ieșire din spital care să ateste că este negativ și trebuie să aibă cel puțin două săptămâni de la externare. Eu cred că o persoană, oricare ar fi ea din România, care este contaminată cu virusul SARS-CoV-2 trebuie să aibă un buletin de analiză că are virusul și un buletin care să ateste că este negativ,  ca să știm că s-a vindecat”, a spus Doina Goșa, potrivit digi24.ro