Evenimentul Zilei > Social > Vestea proastă românii iubitori de cultură! Ce se va întâmpla cu banii donați pentru achiziționarea „Cuminţeniei Pământului”?
Vestea proastă românii iubitori de cultură! Ce se va întâmpla cu banii donați pentru achiziționarea „Cuminţeniei Pământului”?

Vestea proastă românii iubitori de cultură! Ce se va întâmpla cu banii donați pentru achiziționarea „Cuminţeniei Pământului”?

Camera Deputaţilor a respins cu 201 voturi „pentru”, 31 de voturi „împotrivă” şi 61 de abţineri ordonanţele de urgenţă 10 şi 19 din 2016 privind achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi „Cuminţenia Pământului”, adoptând un amendament care permite în continuare donatorilor să îşi recupereze banii.

 

OUG 10/2016 a fost respinsă cu 201 voturi 
Ordonanţa de urgenţă 10/2016 avea ca obiect de reglementare „stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea unui bun cultural mobil clasat, urgenţa reglementării fiind justificată de faptul că interesul general vizează asigurarea accesibilităţii operei de artă, de o valoare culturală şi istorică deosebită, unică la nivel internaţional, prin achiziţionarea bunului de către stat şi expunerea acestuia în colecţii publice”.

De asemenea, OUG 19/2016 prevedea „completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.10/2016 cu prevederi care să permită şi alte pârghii de strângere a donaţiilor (parteneriate cu ONG, utilizarea colectării prin serviciile de mesagerie scurtă – SMS, donaţii on-line etc.), precum şi prin diferitele colaborări cu persoanele juridice din sectorul privat care sunt în măsură să acorde sprijin în campania de strângere de fonduri”.

Practic, respingerea OUG este se traduce prin imposibilitatea ca donatorii să poată cere înapoi banii daţi în campanie, motiv pentru care deputaţii au adăugat la Legea de respingere un amendament care prevede că "efectele juridice" ale ordonanţei din perioada de aplicare continuă, inclusiv recuperea banilor, scrie News.ro.