Evenimentul Zilei > EVZ Special > Veste proastă pentru Biden: Americanii nu mai susțin protestele „anti-rasism”
Veste proastă pentru Biden: Americanii nu mai susțin protestele „anti-rasism”

Veste proastă pentru Biden: Americanii nu mai susțin protestele „anti-rasism”

Decizia de a inculpa doar unul dintre cei trei polițiști în cazul Breonna Taylor a provocat un nou val de proteste, însă un sondaj dezvăluie că sprijinul în favoarea acestor manifestații s-a prăbușit.

Cercetarea sociologică realizată de Associated Press – NORC Center for Public Affairs dezvăluie că 44% dintre americani dezaprobă manifestațiile ca răspuns la presupusa violență a poliției la adresa minorităților rasiale, în timp ce 39% le aprobă.

În iunie, 54% dintre americani aprobau acele proteste.

Noul sondaj a fost realizat între 11 și 14 septembrie, înainte de anunțul de miercuri că doar un singur polițist va fi inculpat în cazul Breonnei Taylor, însă nu efectiv pentru uciderea ei.

Imediat, în orașe din toată țara, de la New York la Las Vegas, au apărut manifestații violente, în care doi polițiști au fost răniți de gloanțele protestatarilor.

Sondajul citat arată că proporția de americani care cred că violența polițienescă îi vizează într-o manieră inegală pe afro-americani s-a diminuat și ea față de luna iunie (acum, 50%, atunci, 61%).

Cercetarea sociologică din iunie a fost realizată în urma morții lui George Floyd la sfârșitul lui mai, care a reîmprospătat amintirea morții anterioare a Breonnei Taylor.

Noul sondaj dezvăluie că recenta schimbare de opinie este mai accentuată – firesc – la americanii albi și Republicani. Doar 35% dintre albi aprobă acum manifestațiile, în timp ce 50% le dezaprobă.

În iunie, procentul celor care le aprobau era de 53%, și doar 34% le dezaprobau.

Printre americanii latino, 31% aprobă acum manifestațiile, față de 44% în iunie; 63% dintre afro-americani sprijină acum protestele, față de 81% în iunie.

Christian Davenport, politolog la Universitatea din Michigan, spune că motivul pentru care sprijinul acordat protestelor s-a diminuat din cauza a ceea ce a numit „oboseala compasiunii”.

„Când a fost vorba doar de un video și de răspunsul visceral ca urmare a vederii cuiva din care este stoarsă viața, a fost în regulă”, a comentat Davenport.

„Însă din momentul în care acest subiect a fost conștientizat, a început să meargă cronometrul legat de «Cât de repede putem rezolva această problemă pentru ca eu să pot să-mi reiau viața normală?».”

Publicat in categoriile: EVZ Special, International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: