Încetinirea economică este iminentă, avertizează economistul șef al Moody’s Analytics, Mark Zandi.

Economistul șef al Moody’s Analytics, Mark Zandi, spune că economia mondială ar putea întra în recesiune dacă  nu este evitată escaladarea conflictului SUA- China și dacă nu se găsește o soluție corepunzătoare pentru Brexit.

Acesta crede că există un risc mare ca economia mondială să fie lovită de recesiune, fără să se poată lua măsuri pentru a îndrepta acest lucru, scrie profit.ro.

„Cred că există riscuri teribil de ridicate ca, în cazul în care ceva nu merge conform planului, să avem într-adevăr o recesiune. Chiar dacă nu avem o recesiune în următoarele 12-18 luni, cred că e destul de clar că vom avea o economie slăbită”, a afirmat Mark Zandi pentru CNBC.

„Cred că mari, inconfortabil de mari”, a răspuns Zandi , în legătură cu posibilitatile producerii unei recesiuni globale.

Potrivit economistului șef Moody’s Analytics, este necesar ca numeroși factori să „meargă conform planurilor”, pentru evitarea încetinirii activității economice, printre condițiile care ar trebui îndeplinite fiind evitarea escaladării conflictului SUA-China,o soluție potrivită pentru Brexit și continuarea stimulilor monetari din partea băncilor centrale. Alți economiști contactați de CNBC nu au fost foarte îngrijorați cu privire la o eventuală recesiune, dar sunt de părere cu economistul șef al Moody’s în privința incetinerii economice.

Potrivit lui Eswar Prasad, profesor la Universitatea Cornell, consumul a susținut creșterea mai multor economii, compensând încetinirea altor sectoare, dar acest lucru nu este sustenabil. „Consumatorii și gospodăriile nu pot fi responsabile pentru menținerea creșterii. Soluția este un set de politici care să stimuleze revitalizarea firmelor și a încrederii consumatorilor având drept consecință creșterea investițiilor”, a afirmat Prasad pentru CNBC.