Evenimentul Zilei > Actualitate > VESTE bună pentru participanții la CAMPIONATUL EUROPEAN DE FOTBAL. MUSULMANII au intrat în POST
VESTE bună pentru participanții la CAMPIONATUL EUROPEAN DE FOTBAL. MUSULMANII au intrat în POST

VESTE bună pentru participanții la CAMPIONATUL EUROPEAN DE FOTBAL. MUSULMANII au intrat în POST

Organizatorii Campionatului European de Fotbal, care va începe peste câteva zile la Paris, cu meciul Franța-România, pot fi, începând de astăzi, ceva mai liniștiți.

Speriați, ca și serviciile secrete occidentale, de posibilitatea unor atentate ale fundamentaliștilor islamiști în zona stadioanelor din Franța, ei au motive să spere că postul musulman al Lunii Ramazan le va mai tăia din elan teroriștilor sinucigași.

Postul de 29 de zile al Lunii Ramazan, început azi, este pentru musulmani prilej de primenire spirituală considerat cel de-al treilea stâlp al credinței islamice.

Potrivit tradiției, Luna Ramazan comemorează în fiecare an începutul revelării Coranului, Cartea Sfântă a Islamului, de către Allah către Profetul Muhammed. Acest eveniment este consemnat a fi avut loc în anul 610, în Noaptea Sfântă de Kadîr a Lunii Ramazan, pe când Profetul se afla în peștera Hira din muntele Nur, de lângă orașul Mecca. Musulmanii consideră că revelația ar fi durat 23 de ani, 12 ani în Mecca și 11 ani în Medina, până în anul 632.

Pentru religia islamică, Postul Ramazanului este un act de pietate și recunoștință față de Allah, și se consideră că în această perioadă porțile Paradisului sunt deschise, cele ale Iadului se închid, iar diavolii sunt încătușați.

Învățăturile islamice impun ca în perioada postului credincioșii musulmani să parcurgă un ciclu spiritual profund, distinct normelor cotidiene de pe parcursul anului, cele patru săptămâni fiind petrecute în abstinența impusă de preceptele religioase și în rugăciune, pentru primenirea corporală și spirituală.

Postul negru, diurn, și efectuarea celor cinci rugăciuni zilnice, de preferință în cadrul unei geamii, sunt urmate în perioada nocturnă de cine colective — 'Iftar', pe care musulmanii înstăriți le împărtășesc cu prietenii, persoanele defavorizate material, rudele, cunoscuții sau pelerinii. În aceași perioadă, masa rituală de dinaintea rărăritului — 'Sahur', este luată în familie.

De asemenea, pentru a marca semnificația deosebită a Luni Sfinte Ramazan, slujbele din moschee, ‘mukavele', încep dimineața cu citirea Coranului, urmate de predici speciale ale imamilor, la care participă femeile. Seara se săvârșesc alte slujbele, ‘teraavih', cu participarea atât a bărbaților cât și a femeilor din comunitate.

La sfârșitul Postului cel Mare, musulmanii celebrează timp de trei zile Ramazan Bayramul. Sărbătoarea începe cu slujba religioasă de dimineață, ce este oficiată în toate lăcașele de cult. Apoi, credincioșii musulmani aduc un pios omagiu celor care au trecut la eternitate după care merg în vizită la rude și prieteni pentru a sărbători. Pe lângă pregătirea mâncărurilor tradiționale, pilaf cu carne de oaie ori plăcinte cu carne de vită, Ramazan Bayramul este așteptat și pentru festinul cu dulciuri tradiționale — popular, sărbătoarea fiind supranumită și Șeker Bairam (Sărbătoarea Dulce).

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: