Evenimentul Zilei > Actualitate > VESTE BUNĂ pentru PACIENȚI: 13 noi medicamente încluse lista compensatelor și gratuitelor
VESTE BUNĂ pentru PACIENȚI: 13 noi medicamente încluse lista compensatelor și gratuitelor

VESTE BUNĂ pentru PACIENȚI: 13 noi medicamente încluse lista compensatelor și gratuitelor

Guvernul a aprobat în ședința de joi hotărârea care include 13 noi molecule în lista medicamentelor compensate și gratuite de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, în sistemul public de sănătate. Este vorba de medicamente care tratează, în principal, afecţiuni oncologice, hematologice, pneumologice, reumatice și boli rare. Mare parte vor putea fi prescrise de la 1 martie, pentru unele, însă, trebuie făcute protocoalele terapeutice, așa că prescrierea lor va amânată pentru scurt timp.

Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care modifică și completează HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

Noile medicamente introduse în lista celor prescrise compensat sau gratuit sunt molecule inovative destinate în principal tratamentului pacienților cu afecțiuni oncologice, hematologice, pneumologice, reumatologice, boli rare, diabet zaharat”, se arată în comunicatul Guvernului.

Unele dintre aceste medicamente vor fi disponibile pentru pacienți în scurt timp, iar altele imediat după alcătuirea protocoalelor terapeutice de către comisiile de specialitate abilitate.

„Prin această măsură, Guvernul are în vedere asigurarea accesului continuu al persoanelor asigurate la medicamente pentru afecțiuni în stadii evolutive de boală pentru care în prezent nu există alternativă terapeutică, în contextul implementării unei liste de medicamente care să răspundă acestor cerințe prin raportare la fondurile alocate cu această destinație”, mai precizează comunicatul Guvernului.

Introducerea celor 13 noi denumiri comune internaționale în tratamentele prescrise pacienților pe liste compensate și gratuite se face cu încadrarea în bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate aprobat pentru 2016.

Măsura se va aplica începând cu 1 martie 2017 și a fost luată după consultarea Colegiului Farmaciștilor din România.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: