Evenimentul Zilei > International > CRIZĂ în Venezuela. Ce vrea președintele și ce cer PROTESTATARII
CRIZĂ în Venezuela. Ce vrea președintele și ce cer PROTESTATARII

CRIZĂ în Venezuela. Ce vrea președintele și ce cer PROTESTATARII

Președintele venezuelean Nicolas Maduro cere negocieri cu opoziția. El a cerut reluarea negocierilor între putere și opoziție. El a mai spus și că vrea să aibă loc alegeri locale.

Comentariile sale vin în timp ce o altă demonstrație a fost planificată pentru luni, după trei săptămâni de proteste și ciocniri violente, în întreaga țară. Manifestanții au cerut ca alegerile prezidențiale ce sunt programate pentru anul viitor să fie aduse mai aproape, iar Maduro să demisioneze, scrie BBC.

Negocierile de anul trecut între opoziție și guvern au fost sistate după ce opoziția l-a acuzat pe Maduro că și-a încălcat promisiunile și a tras de timp.

Vorbind la un post de televiziune, duminică, Maduro și-a susținut ideea privind alegerile pentru primari și guvernatori, dar nu a menționat deloc un vot la nivel prezidențial.

„Alegeri – da, vreau alegeri acum”, a spus el. „Asta spun ca șef de stat și șef de guvern”/

Alegerile pentru guvernatori trebuia să aibă loc în decembrie trecut, iar cele pentru primari anul acesta.

Sâmbătă au avut loc marșuri pașnice în Venezuela, în timp ce protestatarii, purtând alb, și-au arătat respectul în memoria celor 20 de persoane care au murit în demonstrațiile recente.

Activiștii pentru drepturile omului spun că mai mult de 1.000 de oameni au fost reținuți în timpul recentelor violențe, 700 sunt deja în arest.

Opoziția dă vina pe guvern pentru criza gravă economică, în urma căreia țara nu mai are rezerve de hrană, bunuri de strictă necesitate și medicamente.
Protestele au fost declanșate de o încercare a guvernului controșat de Curtea Supremă de a-și asuma puteri asupra Congresului dominat de opoziție.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: