VATILEAKS. Cum se va termina scandalul din jurul majordomului Papei

VATILEAKS. Cum se va termina scandalul din jurul majordomului Papei

Tribunalul Vaticanului urmează să se pronunţe sâmbătă în cazul majordomului Papei, Paolo Gabriele, judecat pentru ''furt agravat'' de documente confidenţiale în cadrul scandalului ''Vatileaks'', verdict ce va surveni la încheierea unui proces fără precedent finalizat într-o săptămână, relatează AFP.

Paolo Gabriele, în vârstă de 46 de ani, un fost angajat model, a ascuns în apartamentul său peste o mie de scrisori, faxuri şi alte diferite documente, dintre care unele parafate de mâna Papei, potrivit Jandarmeriei Vaticanului.

Gabriele riscă o pedeapsă cu închisoarea de la câteva luni la patru ani, la încheierea primului proces public la Vatican, în cursul căruia a fost audiat, printre alţii, secretarul particular al Papei, monseniorul George Groenswein. El va avea posibilitatea să facă apel, ceea ce îi va permite să evite executarea pedepsei în Italia.

Cea de-a patra şedinţă - după cea de sâmbăta trecută, marţi şi miercuri - va avea loc, ca şi celelalte, în prezenţa unui grup restrâns de jurnalişti, în mica sală a tribunalului de la Vatican.

Ne puteți urmări și pe Google News

Jurnaliştii prezenţi vor informa şi alte media în legătură cu rechizitoriul, pledoaria şi cu ultimele cuvinte ale acuzatului. Apoi, cei trei judecători se vor retrage pentru deliberări şi vor pronunţa verdictul în cursul zilei.

Paolo Gabriele, căruia i se spunea şi ''Paoletto'', era un angajat foarte îndrăgit de Papa Benedict al XVI-lea. El a mărturisit c-a sustras documente, dar a respins acuzaţia de ''furt agravat'', singurul cap de acuzare reţinut în procesul său. El s-a declarat în schimb vinovat c-a trădat încrederea Papei, pe care voia ''să-l ajute'' şi despre care credea că este ''manipulat''.