Evenimentul Zilei > Actualitate > Vasilescu: Nu avem şanse să ieşim din criză nici în 2011, nici în 2012
Vasilescu: Nu avem şanse să ieşim din criză nici în 2011, nici în 2012

Vasilescu: Nu avem şanse să ieşim din criză nici în 2011, nici în 2012

România nu are şanse să iasă din criză anul acesta şi, probabil, nici anul viitor, când va fi an electoral, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, la la Radio România Actualităţi.

"Nu avem şanse să ieşim din criza anul acesta, poate nu vom avea şanse să ieşim nici la anul, când va fi an electoral. Poate să mai dureze încă un an. Dumnezeu ştie cât va dura criza, pentru că aici nu se încumetă nimeni să facă prognoze", a mai afirmat Vasilescu, citat de Agerpres.

Consilierul lui Mugur Isărescu a ţinut să sublinieze diferenţa care există între criză şi recesiune.

"Criza este întregul, recesiunea este o parte a crizei. O criză poate fi fără recesiune şi s-au văzut multe crize în lume care nu au fost însoţite şi de recesiune, dar o recesiune fără criză nu se poate, pentru că întâi trebuie să se rupă ceva în mersul economiei ca să se ajungă la recesiune şi aceasta ruptură este tocmai criza", a explicat Adrian Vasilescu.

El a precizat că actuala apreciere a leului este una naturală, şi nu artificială.

"Chiar dacă BNR şi-ar fi dorit să intervină pe piaţă, ea s-ar fi oprit în momentul în care a văzut că piaţa însăşi duce leul către acest nivel.(…) În momentul de faţă băncile străine au văzut că pot să aibă încredere în leu şi au venit aici cu valuta, au adus valuta în România să o schimbe pe lei. Asta se întâmplă în piaţă şi de asta se întăreşte leul. În momentul de faţă, băncile străine au văzut că pot să aibă încredere în leu şi au venit aici cu valuta. Au adus valuta în România, s-o schimbe pe lei. Asta se întâmplă în piaţă şi de asta se întăreşte leul", a adăugat oficialul BNR.