Vânzătorii te vor putea legitima! Ce se întâmplă în comerțul din România

Vânzătorii te vor putea legitima! Ce se întâmplă în comerțul din România Sursa foto: Dreamstime.com

Vânzătorii din magazinele care comercializează anumite produse vor putea legitima clienții, pentru a vedea dacă sunt majori. Cei ce nu vor respecta noua regulă vor risca amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei.

Pentru a preveni consumul produselor din tutun sau băuturi alcoolice în rândul minorilor, mai mulți parlamentari propun, printr-un proiect de lege aflat în dezbatere la Senat, ca, în magazinele sau localurile ce comercializează băuturi alcoolice sau produse din tutun, vânzătorii să poată cere actele de identitate ale clienților, pentru a verifica dacă aceștia au vârsta legală pentru cumpărarea unor astfel de produse.

Vânzătorii din magazine vor avea dreptul să de a legitima clienții

Atât Legea 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, cât și Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice urmează să fie modificate, potrivit proiectului legislativ aflat în dezbaterea senatorilor, astfel încât să se verifice aplicarea interdicției de vânzare a tutunului și alcoolului către minori.

Concret, proiectul stabilește introducerea în Legea 349/2002 a unei noi prevederi. Potrivit acesteia,  „în vederea verificării vârstei cumpărătorilor de produse din tutun, vânzătorii din unităţile care comercializează produse din tutun vor putea solicita consultarea actelor de identitate ale cumpărătorilor”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Apoi, Legea 61/1991 va fi modificată astfel încât, pe lângă servirea cu băuturi alcoolice, în localurile publice, a consumatorilor aflați în vădită stare de ebrietate, precum și a minorilor, să fie considerată contravenție și vânzarea băuturilor alcoolice tinerilor cu vârsta sub 18 ani.

De asemenea, pentru a verifica vârsta cumpărătorilor şi consumatorilor care solicita vânzarea, respectiv servirea cu băuturi alcoolice, membrii personalului localurilor publice şi vânzătorii din unităţile care comercializează băuturi alcoolice vor putea solicita consultarea actelor de identitate ale consumatorilor.

Câţi minori fumează în România

-15% dintre fumătorii adulţi din România au declarat că au început să fumeze înainte de a împlini 14 ani, iar 38%, înainte de a împlini 18 ani;

-14,6% dintre copiii şcolarizaţi cu vârsta între 13 şi 15 ani fumează tutun, ceea ce înseamnă că aproximativ 90.000 de copii din această categorie de vârstă pot ajunge să fumeze zilnic;

-8,2% dintre copii (13-15 ani) au folosit în ultimele 30 de zile ţigarete electronice;

-3,1% dintre copiii şcolarizaţi (13-15 ani) au folosit în ultimele 30 de zile dispozitive electronice de încălzit tutunul.

Cei ce nu vor respecta noua regulă privind interdicția de vânzare a băuturilor alcoolice tinerilor cu vârsta sub 18 ani vor risca amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei, potrivit avocatnet.ro.