După ce serviciile de securitate sârbe l-au arestat ieri, după 13 ani de căutări, pe fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadjici, inculpat de Tribunalul Penal Internaţional pentru genocid, "vânătoarea" de criminali de război continuă.
Următorul pe listă este comandantul militar Ratko Mladici (66 de ani), acuzat de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război. Mladici se ascunde din 1995, după ce procurorii TPI au emis mandatul de arestare pe numele său. Preşedintele Sudanului, Omar al-Bashir, mai mulţi foşti lideri congolezi şi doctorul nazist Aribert Heim se numără printre cele mai căutate persoane din lume.
Un alt fugar este Goran Hadjici (49 de ani), cel care s-a autoproclamat în 1991 preşedintele republicii sârbe Krajina, pe teritoriul Croaţiei.
Hadjici este acuzat de masacrul de la spitalul din Vukovar, unde trupele sârbe au ucis 250 de persoane.
Heim (94 de ani), unul dintre cei mai cunoscuţi nazişti, era considerat mort până în 2005, când diverse rapoarte sugerau că ar trăi în Chile. Fostul doctor a omorât sute de evrei în 1941, în lagărul Mauthausen.
Joseph Kony
Liderul unei grupări rebele din Uganda, Kony (46 de ani) a fost descris ca bandit, terorist, profet şi nebun. Susţine că la baza politicilor sale se află cele Zece Porunci, însă gruparea LRA răpeşte adeseori fete care devin sclave sexuale şi băieţi, pentru a-i antrena ca ucigaşi. Kony este căutat pentru crime împotriva umanităţii.
Bosco Ntaganda
Tribunalul Internaţional a emis un mandat de arestare pe numele liderului congolez în urmă cu doi ani. Conducător al unei grupării teroriste pentru eliberarea Republicii Congo, Ntaganda (35 de ani) este acuzat de folosirea copiilor pe post de soldaţi şi de participarea la atacuri care au făcut peste 50.000 de victime.
Omar al-Bashir Devenit preşedinte al Sudanului în 1989. Luna aceasta, Tribunalul Internaţional l-a acuzat pe al-Bashir (64 de ani) de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război în Darfur, acolo unde au murit peste 250.000 de oameni din 2003.
Procese
Thomas Lubanga
Şeful miliţiilor din Republica Congo (47 de ani) a fost arestat în 2005, după ce a ucis nouă reprezentanţi ONU. Procesul său a început la Tribunalul din Haga, însă Lubanga a fost eliberat după audierea martorilor.
Mengistu Haile Mariam
Când fostul preşedinte etiopian a fugit din ţară în 1991, a lăsat în urma sa un stat distrus de foamete. Mengistu (71 de ani) este considerat responsabil de moartea a mii de etiopieni în anii '70. Anul acesta, a fost condamnat în absenţă, la moarte, în Etiopia, însă trăieşte în continuare în exil, în Zimbabwe.
Charles Taylor
Dictatorul militar Charles Taylor (60 de ani) a început războiul civil din Liberia în 1989 şi a fost preşedinte în perioada 1997-2003. În prezent, la Haga se judecă procesul în care este acuzat de crime de război şi crime împotriva umanităţii în timpul conflictului din Sierra Leone.
Jean-Pierre Bemba
Magnatul de 45 de ani a fost arestat anul acesta lângă Bruxelles. Fost lider al miliţiilor, Bemba este acuzat de crime de război şi crime împotriva umanităţii pentru rolul jucat în atrocităţile din perioada 2002-2003, din Republica Central-Africană.
Sursa: The Independent