Evenimentul Zilei > Actualitate > Aglomerație fără precedent la punctele de frontieră. Mii de persoane au intrat în țară
Aglomerație fără precedent la punctele de frontieră.  Mii de persoane au intrat în țară

Aglomerație fără precedent la punctele de frontieră. Mii de persoane au intrat în țară

Aproximativ 29.400 de persoane au trecut în ultimele 24 de ore prin punctele de frontieră, potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de Poliţia de Frontieră Română.

Începând din data de 15 mai, când s-a trecut la starea de alertă de la starea de urgenţă instituită ca urmare a epidemiei cu noul coronavirus, pentru toate persoanele care sosesc în România, indiferent din ce ţară, s-a instituit măsura izolării la domiciliu. Persoanele care nu au posibilitatea îndeplinirii condiţiilor izolare la domiciliu sau solicită acest lucru pentru a nu-şi expune familia pot opta pentru carantină instituţionalizată în spaţii special destinate, puse la dispoziţie de autorităţi.

„În ultimele 24 de ore, prin punctele de frontieră au trecut aproximativ 29.400 persoane, cetăţeni români şi străini şi peste 20.000 mijloace de transport. Pe sensul de intrare au fost aproximativ 16.000 persoane cu 10.900 mijloace de transport, iar pe cel de ieşire 13.400 persoane cu 9.100 mijloace de transport”, informează Poliţia de Frontieră.

Conform sursei citate, în acelaşi interval de timp, la frontiera cu Ungaria s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control aproximativ 19.300 de persoane şi 13.900 de mijloace de transport, dintre care pe sensul de intrare în ţară au fost aproximativ 10.900 de persoane cu 7.500 mijloace de transport.

Formalităţile de frontieră necesită un timp mai mare de procesare ca urmare a faptului că, pe lângă controlul specific la intrarea în ţară, persoanele sunt preluate de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică pentru completarea declaraţiei pe proprie răspundere şi efectuarea controlului epidemiologic.

După încheierea formalităţilor şi stabilirea măsurile dispuse de către personalul medical aflat în punct, maşinile sunt preluate de către echipaje de poliţie şi jandarmi pentru a fi conduse spre locaţiile stabilite pentru carantinare sau pentru autoizolare, se precizează comunicatul citat.

Informaţii privind situaţia punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line, care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.

În zonele de competenţă – punctele de trecere şi frontiera verde – poliţiştii de frontieră au constatat 40 de fapte ilegale (4 infracţiuni şi 36 contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini.

Au fost descoperite, independent sau în colaborare cu alte instituţii, bunuri nedeclarate (ce urmau a fi introduse ilegal în ţară), care depăşeau plafonul vamal admis ori suspecte a fi contrafăcute, în valoare totală de aproximativ 9.200 de lei.

Valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 24.200 de lei, anunţă Poliţia de Frontieră Română.

Potrivit sursei citate, nu s-a permis intrarea în ţară pentru opt cetăţeni străini care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi, de asemenea, nu s-a permis ieşirea a unui cetăţean român din motive legale.