Evenimentul Zilei > Actualitate > Vălul islamic va fi permis în școli. Decizia a fost luată de Curtea Constituțională
Vălul islamic va fi permis în școli. Decizia a fost luată de Curtea Constituțională

Vălul islamic va fi permis în școli. Decizia a fost luată de Curtea Constituțională

Elevele școlilor elementare din Austria vor putea purta vălul Islamic fără nici o restricție după ce Curtea Constituțională a anulat legea care interzicea acest lucru.

Magistrații Curții Constituționale din Austria au decis, vineri, că o lege care interzice portul vălului islamic de către eleve în şcolile elementare este discriminatorie. Conform DPA, Curtea Constituțională austriacă a dispus anularea acestei legi.

Legea care interzicea purtarea vălului Islamic în școli a fost adoptată de o majoritate de deputaţi conservatori şi de extremă dreapta și a intrat în vigoare anul trecut. Cei care au promovat-o au argumentat că actul normativ le protejează pe tinerele fete de opresiunea sexuală şi de ideologia islamistă politizată.

Legea se aplica doar vălului ce acoperă integral capul, dar nu şi acoperămintelor religioase de dimensiuni mai mici purtate de credincioşii evrei sau de băieţii sikhşi. Pe cale de consecință, doi copii și părinții acestora au contestat-o pe motiv că este o lege care discriminează.

Potrivit preşedintelui Curţii Constituţionale, Christoph Grabenwarter, care a dat citire hotărârii de anulare a legii, reglementările pe care le impune încalcă principiile nediscriminării, ale libertăţii religioase şi ale libertăţii de gândire.

„Există un risc că (legea) ar putea îngreuna accesul fetelor musulmane la educaţie şi ar putea duce la excluziunea lor social”, a avertizat președintele Curții, subliniind că vălul este purtat nu doar din motive religioase, ci şi culturale sau de tradiţie.

Organizațiile musulmanilor au salutat decizia

Decizia Curții Constituționale a fost salutată de IGGOe, o organizaţie umbrelă care îi reprezintă pe musulmanii din Austria. În opinia reprezentanților acestei organizații, decizia reprezintă un semnal important pentru libertatea religioasă şi statul de drept. Cu toate acestea, IGGOe a subliniat că fetele din şcolile primare sunt prea tinere pentru a-şi acoperi capul.

„Oportunităţi egale şi autonomia fetelor şi femeilor în societatea noastră nu pot fi atinse prin interdicţii. În schimb, este necesar să fie întărite drepturile omului, iar exercitarea de presiuni pentru purtarea vălului este inacceptabilă”, a afirmat preşedintele IGGOe, Umit Vural, într-un comunicat.