Rafila a spus că românii pot să plece în concedii, doar în țările în care numărul persoanelor infectate se menține la o anumită limită, care nu poate prezenta un risc pentru infectărea în masă. Dacă se va permite plecarea în concedii spre aceste zone, atunci la întoarcerea în România este normal ca turiștii români să nu mai fie obligați să rămână în carantină.

Cuvintele de ordine ar trebui să fie pentru toți românii, în această perioadă, când numărul de cazuri noi de infectări cu coronavirus crește, prudență și responsabilitate, deoarece tot timpul vor exista persoane infectate, asimptomatice, care vor putea transporta virusul dintr-o țară în alta fără să poate fi depistate la un control sumar.

“Totdeauna când vorbim de probleme de sănătate publice ai două elemente care sunt oarecum contradictorii. Omul se gândeşte la problema lui personală. Cea de-a doua este problema generală de sănătate a comunităţii” , susţine medicul.

Medicul a vorbit și despre faptul că Grecia a anunțat că va permite turiștilor din România să petreacă sejururi turistice în această țară. În cifrele de la Organizația Mondială a Sănătății și Grecia și România sunt țări care sunt considerate sigure, deoarece numărul persoanelor infectate este redus.

“Părerea mea este că dacă acest lucru se menţine măsura izolării nu se va mai aplica. Vi dintr-o ţară în care şansele de a fi infecat sunt mai mari decât în România. Cum în România am avut în medie 250 de cazuri pe săptămână. O proporţie de peste 10 cazuri. Trebuie să vedem care sunt aceste cifre în Bulgaria sau în Grecia. Lista ţărilor unde poţi să călătoreşti fără să fii izolat la întoarcere. Ulterior, dacă este regonabil, măsura izolări să nu fie necesară. Lucrul ăsta nu înseamnă că avem un comportament lipsit de responsabilitate. Odată plecaţi în vacanţă putem să ducem noi virusul” , a adăugat Alexandru Rafila.