Evenimentul ZileiPoliticaVa fi un adevărat seism. Orban a dezvăluit ce va face după 6 decembrie

Va fi un adevărat seism. Orban a dezvăluit ce va face după 6 decembrie

Va fi un adevărat seism. Orban a dezvăluit ce va face după 6 decembrie
Chiar dacă a mai rămas exact o săptămână până la alegerile parlamentare, iar premierul Ludovic Orban a dezvăluit ce va face după 6 decembrie.

Ludovic Orban a declarat că este foarte greu pentru un premier să controleze ce se întâmplă în fiecare instituţie, în fiecare judeţ din ţară, dar în momentul în care primește informaţii şi consideră că trebuie luată o decizie, nu se ferește să ia o decizie legată de un subiect sau altul.

În acest context, Orban a anunţat că evaluarea numirilor de la Apele Române va fi finalizată după alegerile parlamentare, susţinând că toate funcţiile publice ar trebui să fie ocupate prin concurs. Declarația vine în contextul în care, în presă, au apărut informații că fiul primarului PNL din Gura Râului a fost numit recent director la Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu, fără experienţă în domeniu.

„Voi face o evaluare pe ceea ce s-a întâmplat la Apele Române. Mesajul pe care îl transmit este foarte clar: competenţa, corectitudinea, hărnicia sunt fundamentale în ocuparea funcţiilor publice. Eu îmi doresc ca toate funcţiile publice, indiferent dacă sunt funcţii publice de execuţie sau funcţii publice de conducere, să fie ocupate doar prin concurs, să modificăm regulile de concurs în care funcţionează astăzi, în care pot fi trucate concursuri.

Trebuie să fie transparente, cu o publicitate anterioară, astfel încât să permită oricărui om care vrea să participe la concurs şi care îndeplineşte condiţiile. Criteriile de evaluare trebuie să fie bine cunoscute şi comisiile de evaluare să nu fie formate numai din decidenţi politici şi să participe reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale sau pe diferite domenii de specialitate să participe reprezentanţi din partea universităţilor din diferitele specialităţi”, declară Orban într-un interviu acordat Agerpres.

Ludovic Orban despre ce va face viitorul Guvern

Premierul a precizeazat că evaluarea în acest caz va fi finalizată după alegerile parlamentare.

„Oamenii trebuie să aibă garanţia că viitorul Guvern care se va forma va impune aceste reguli prin lege, prin hotărâre de guvern şi prin asigurarea unor mecanisme foarte clare. Inclusiv Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici trebuie regândită. La ora actuală este subordonată Guvernului, preşedintele Agenţiei este numit de premier şi, într-un fel, şi dacă premierul nu face niciun fel de demers să intervină într-o procedură, această subordonare oarecum determină Agenţia la un comportament nu întotdeauna foarte obiectiv.

Cred că trebuie să regândim modul în care este constituită subordonarea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, astfel încât să avem garanţia că există o agenţie independentă care supraveghează implementarea legislaţiei, se implică în organizarea de concursuri obiective, care să permită celor mai buni să ocupe funcţiile de execuţie sau de conducere”, a spus premierul.

 


Accesează: