Așa cum spuneam, azi se va decide soarta celui mai ciudat prim-ministru din istoria României: Florin Cîțu.

A fost ales pentru că era mult mai antipatic decât Ludovic Orban, având două respingeri în comisia de specialitate și o moțiune simplă la activ. Era garanția unui vot negativ, calea spre alegerile anticipate.

Numai că valul de panică și dezorganizare generat de coronavirus a îngropat orice idee de strategie politică și a creat condițiile unui guvern stabil. Așa că Florin Cîțu a devenit din persoana cea mai criticată, un premier dezirabil.

Potrivit Regulamentului Camerei Deputaţilor şi al Senatului este nevoie de prezenţa a cel puţin 233 de parlamentari. Toate grupurile parlamentare au anunţat că vor fi prezente la şedinţă pentru a asigura cvorumul, spre deosebire de şedinţa dedicată Guvernului Orban II. Votul este secret, cu bile.

PSD – 202 parlamentari, PNL – 113 parlamentari, USR – 40, Pro Europa – 21, UDMR – 30, minorităţile naţionale – 17, PMP – 15 deputaţi, fiind şi 27 de parlamentari neafiliaţi.

Dacă USR, ALDE, UDMR, Pro Europa și PMP, minoritățile și neafiliații vor vota noul guvern, așa cum au anunțat, Guvernul Cîțu va avea un număr mare de voturi, fără a fi suficient pentru a trece, pentru că PSD a declarat că nu va vota guvernul.

Marea problemă rămâne atitudinea PNL. Nu-și va vota, din nou, propriul guvern? Riscă mult prea mult.

Va genera un vot la limită, sub cele 233 necesare? Va fi la fel de riscant și va încasa toată încărcătura negatică a acestei perioade.

Așa că nu ne rămâne decât să așteptăm și să vedem dacă Florin Cîțu ajunge premier din întâmplare.