Evenimentul Zilei > Politica > USR-PLUS provoacă disputa anului în Educație. Inițiativa aduce controverse uriașe
USR-PLUS provoacă disputa anului în Educație. Inițiativa aduce controverse uriașe

USR-PLUS provoacă disputa anului în Educație. Inițiativa aduce controverse uriașe

Conform unei inițiative a parlamentarilor USR-PLUS strângerea fondului clasei sau a fondului școlii ar putea fi pedepsită cu sume cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei, scrie Aleph News.

Deputatul USR-PLUS Filip Hăvârneanu, inițiatorul legii, a scris, pe Facebook:

„Interzicem prin lege fondul școlii și fondul clasei și introducem sancțiuni!Am depus astăzi în Parlament o nouă inițiativă legislativă în care solicit ferm ca practica strângerii ilegale de bani de la părinți și copii să fie eliminată și pedepsită. Am lucrat mult pentru a crea un proiect solid, complex și fără lacune, alături de colegii mei USR PLUS. Îi susținem și îi înțelegem pe toți părinții care au fost presați de aceste cheltuieli și îi încurajăm să nu mai tolereze această formă asociată corupției.”

Inițiatorii propun introducerea unei noi sancțiuni cu caracter contravențional care poate fi constatată și aplicată de ofițerii sau agenții de poliție competenți din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

„Anticipăm faptul că, aceste modificări legislative propuse vor duce la o corijare definitivă a modului în care elevii, părinții, dascălii, personalul din toate unitățile de învățământ și chiar factorul politic, văd și înțeleg obișnuința de a solicita, în mod regulat, la intervale de timp repetate, sume de bani pentru a putea oferi elevilor o educație adecvată în cele mai bune condiții. În al doilea rând, părinții sau cei care susțin financiar educația unor elevi vor putea resimți o așa-numită relaxare fiscală, deoarece nu va mai exista grija unor astfel de propuneri. În al treilea rând, persoanele aflate în conducerea unităților de învățământ vor avea șansa adevărată de a manageria un buget de venituri și cheltuieli în vederea asigurării dreptului la educație al tuturor elevilor”, mai scrie deputatul USR-PLUS.


Donațiile sunt admise dacă sunt făcute din inițiativa celui care oferă

„Actele cu titlu gratuit, astfel cum sunt donația sau legatul, prin care sunt oferite sume de bani sau alte foloase patrimoniale sunt permise numai dacă privesc în mod exclusiv ca beneficiar direct unitatea de învățământ și numai dacă iau naștere din inițiativa celui care oferă”, se arată în proiectul de lege.

Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – învățământ preuniversitar, Iulian Cristache, a reacționat în cazul acestui proiect și a postat,la răndul său, câteva păreri:

„Vai mama voastră! În lipsă de activitate, vă băgați în seamă. Fondul școlii este interzis. Să-mi arate deștepții care susțin acest lucru… UNDE ESTE PERMIS? Doar asociațiile cu PJ pot strânge cotizații și sponsorizări. E simplu… Că fraierii ii spun fondul clasei… e o altă poveste”, a scris Cristache, pe Facebook.