Evenimentul Zilei > Politica > USR-PLUS face alianță cu PSD la Timișoara pentru a-i garanta o funcție publică președintelui organizației județene
USR-PLUS face alianță cu PSD la Timișoara pentru a-i garanta o funcție publică președintelui organizației județene

USR-PLUS face alianță cu PSD la Timișoara pentru a-i garanta o funcție publică președintelui organizației județene

”Oameni noi, obiceiuri vechi”, sub acest slogan evolează în această perioadă organizația USR-PLUS la Timișoara, care a blocat luni, alături de PSD, numirea unui viceprimar din partea PNL.

Mișcarea confirmă informațiile potrivit cărora USR-PLUS încearcă o apropiere tot mai mare de PSD, cu scopul de a izola politic PNL, cu care este în competiție pe zona de dreapta.

PNL se ține de cuvânt, USR-PLUS trage preșul

Situația concretă de la Timișoara este una edificatoare pentru modul în care evoluează în momentul de față relația dintre USR-PLUS și PNL. Astfel, după mai multe runde de discuții, USR-PLUS și PNL au decis ca fiecare organizație să propună câte un reprezentant pentru cele două funcții de viceprimar din cadrul Primăriei Timișoara.

În timp ce PNL s-a ținut de angajamentul luat, cei de la USR-PLUS au refuzat în ultimul moment să voteze candidatura liberalilor pentru funcția de viceprimar. Mai mult, pentru a pune în aplicare această manevră s-a folosit de PSD, care a votat candidatul USR-PLUS pentru funcția de viceprimar, dar nu și pe cel liberal.

Candidatul PNL la funcția de viceprimar al municipiului Timișoara, Cosmin Tabără, a acuzat direct apropierea care are loc în acest moment între USR-PLUS și PSD la nivelul Consiliului local Timișoara.
”În decursul acestor aproape 2 luni ni s-a spus încontinuu că noi nu suntem deschiși la a forma această majoritate în Consiliul Local. Lucru care astăzi a fost infirmat total și s-a arătat foarte clar că USR e cel care s-a opus formării acestei majorități. Votul a arătat foarte clar apropierea USR-ului de PSD”, a menționat acesta.

Miza mișcării, funcția de vicepreședinte al CJ Timiș

Primarul ales al Timișoarei, Dominic Fritz si reprezentantii USR PLUS au avut o explicație halucinantă după refuzul de a vota candidatul PNL pentru funcția de viceprimar. Astfel, aceștia au arătat că nu vor vota candidatul PNL până când liberalii nu vor da în scris faptul că le vor asigura funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean pentru președintele USR-PLUS Timiș, Cristian Moș.

Șantajul USR-PLUS, prin care această formațiune pune în pericol o alianță de dreapta de dragul unei funcții publice pentru liderul organizației județene, este unul șocant și a generat deja reacții vehemente în rândul alegătorilor acestei formațiuni. Mai ales că mulți dintre aceștia au luat în serios mesajul USR-PLUS de a pune pe primul plan interesul public și nu cel politic.

„Azi în Timișoara, mâine-n toată țara”

Situația de la Timișoara nu este una singulară și este reprodusă, cu mici adaptări, în mai multe localități și județe din țară. Analiștii politici au arătat că o astfel de apropiere dintre cele două formațiuni are ca miză ecuația viitoarei guvernări. Astfel, USR-PLUS și-ar dori un rol central în această guvernare (și nu cel de vioara a doua sugerat de declarațiile repetate ale președintelui Iohannis), iar PSD și-ar dori, pur și simplu, să nu fie sărit din schema guvernării.

În acest sens, USR-PLUS încearcă mai multe ”formule de colaborare” în plan local, gesturi care reprezintă un prim pas pentru ”marea apropiere” de după alegerile parlamentare. De cealaltă parte, PSD și Marcel Ciolacu au transmis și ei mai multe mesaje prin care au sugerat că ar putea să-l susțină la funcția de prim-ministru pe Dacian Cioloș, copreședinte USR-PLUS și propunerea acestei formațiuni pentru funcția de viitor premier.