În plin an electoral, USL relansează promisiunile de scăderi de taxe cu care a venit la guvernare. Numai că nu s-au găsit încă nici banii care să acopere sumele lipsă la buget din neaplicarea taxei pe combustibili. Specialiştii spun că sunt puţine şanse să avem o relaxare fiscală.
Promisiuni de 3 miliarde de lei
Zilele trecute, Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, vorbea despre scutirea de impozit pe profitul reinvestit. Măsura ar urma să fie introdusă de la 1 iulie "odată cu scăderea CAS cu 5 puncte". Ce efort bugetar ar însemna noile măsuri? Studiile de impact nu au dat până acum o cifră exactă privind efectul reducerii CAS. Pornind de la estimările oficiale, se poate ajunge la concluzia că o scădere de 5 puncte ar diminua încasările cu 4-5 miliarde de lei, deci 2,5 miliarde de lei în minus la buget, pentru o jumătate de an. Pe de altă parte, dacă numai 10% din profit ar fi reinvestit, iar statul ar pierde impozitul aferent, se pierd încă 400 – 500 de milioane de lei. Per total, este vorba de un efort bugetar de circa 3 miliarde de lei, ca românii să aibă parte de aceste scăderi de taxe, din a doua parte a anului.
De unde vin banii
Daniel Chiţoiu spunea că sumele necesare pentru scăderea CAS au fost prevăzute în buget, prin introducerea "taxei pe stâlpi" (circa 500 de milioane de lei). Veniturile estimate din această taxă au fost deja înghiţite în totalitate de amânarea taxei de 7 eurocenţi pe combustibili (600 de milioane de lei), timp de 3 luni, până în aprilie, măsură care nu era prevăzută atunci când s-a întocmit bugetul.
De asemenea, Daniel Chiţoiu se bazează pe încasări mai mari la buget. "Problema ministrului Chiţoiu o reprezintă tocmai încasările sub aşteptări", a declarat pentru EVZ Gheorghe Ialomiţianu, ex-ministru de Finanţe.
"Anul trecut, în octombrie, bugetul avea încasări cu 4 miliarde de lei mai mici. Este greu de crezut că anul acesta se va ajunge la inversarea acestui trend, spre o balanţă pozitivă, încât să se acopere atât amânarea taxei pe benzină, cât şi golul lăsat de scăderea CAS", a comentat pentru EVZ un alt analist. Presa a scris îndelung însă şi despre sumele "dosite" în buget, pregătite pentru măsuri electorale. Rămâne de văzut dacă autorităţile vor aloca o parte din aceşti bani şi pentru relaxări fiscale.
Schimbare de ton în ministere
În timp ce teme pe placul electoratului sunt reluate în 2014, subiectele nepopulare sunt abandonate de către miniştri. De exemplu, ministrul delegat pentru buget, Maria Grapini, a promovat anul trecut intens tema impozitului forfetar, cerând să fie introdus de la 1 iulie, ulterior de la 1 octombrie (2013) şi, în cele din urmă, din 2014. În 2014, tonul s-a schimbat. Zilele trecute, ministrul a declarat că va susţine scăderea la 9% a TVA la serviciile de restaurant din hoteluri.

Te-ar putea interesa și: