Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > USL a fost cea mai mare minciună din istoria recentă a României
USL a fost cea mai mare minciună din istoria recentă a României

USL a fost cea mai mare minciună din istoria recentă a României

USL va rămâne în istorie un fenomen de studiat. După ce a beneficiat de un val de încredere uriaş, a murit demonstrând că nu a fost decât un vehicul al mafiei din politică.

Cu fiecare cap de baron local care pică sub ghilotina DNA devine tot mai clar ce a însemnat, în realitate, USL.

În doi ani de zile această construcţie politică şi liderii ei au reuşit o performanţă negativă istorică. După ce va trece timpul şi se vor putea face analize obiective, lipsite de emoţie, se va vedea şi mai bine eşecul incredibil al acestui proiect politic.

Victor Ponta şi Crin Antonescu au reuşit să obţină o majoritate uluitoare în Parlament şi în aproape toate structurile locale şi judeţene de exercitare a puterii. Au convins eficient milioane de oameni să voteze USL şi au cucerit astfel aproape toate judeţele.

Performanţa electorală a celor doi şi a structurilor politice care i-au susţinut s-a bazat pe două elemente principale de discurs:

”Ei au guvernat prost şi noi vom guverna mai bine”.

”Sistemul lor este corupt, noi vom face dreptate până la capăt”.

Supăraţi pe măsurile de austeritate luate de cei care au deţinut puterea înainte de USL, împinşi de la spate de o propagandă extrem de eficientă, milioane de români au acordat o încredere fără precedent acestei construcţii politice, în 2012, la alegerile locale, la referendumul pentru suspendarea preşedintelui şi la alegerile parlamentare.

Toată această susţinere fără precedent ar fi trebuit să dea liderilor USL suficient combustibil pentru a putea pune în practică toate promisiunle făcute. Dacă erau de bună credinţă în 2012, liderii USL nu aveau niciun motiv să eşueze atât de lamentabil în numai doi ani de zile.

Unde sunt acum?

Crin Antonescu nu mai există. Victor Ponta se scufundă în neîncredere, ca Titanicul, după doi ani de guvernare şi o campanie care a iritat la culme publicul.

La cele de mai sus se adaugă ştirile cu baroni locali cercetaţi de DNA care arată publicului că sub plapuma USL au ajuns la putere tot felul de hoţi şi escroci, într-un procent fără precedent până acum. Dreptatea ”până la capăt” era, de fapt, o operaţiune perversă prin care mafia căuta disperată să acapareze toate instituţiile sistemului judiciar pentru a-şi rezolva problemele penale.  

Se dovedeşte că USL a fost cea mai mare minciună politică din istoria recentă a României.

Această concluzie naşte o întrebare foarte importantă. Pe cine mai reprezintă acest parlament şi toate consiliile locale sau judeţene pe care le controla USL?

Dacă nu mai reprezintă pe nimeni şi structura lor actuală e determinată de o minciună evidentă, nu cumva se impun alegeri anticipate?