Unul dintre cei doi urși care au terorizat localnicii din satul Pîclișa, care aparţine de municipiul Alba Iulia, a fost capturat în noaptea de vineri spre sâmbătă şi relocat în cursul dimineţii în Munţii Şureanu. Animalul a intrat în gospodării, a atacat animale şi a omorât doi câini şi un porc.

După o tentativă sistată, în urmă cu trei zile, din cauza ploii, de a captura ursul, acesta a fost, în final, prins, tranchilizat şi apoi lăsat în libertate, potrivit ordinului de relocare aprobat de autorităţile competente la sfârşitul săptămânii trecute. Animalul a fost relocat într-o zonă rezervată urşilor, departe de orice așezare omenească.

„Ursul din zona Pâclişa a fost tranchilizat. Nu au fost probleme. El a fost relocat în Munţii Şureanu”, au precizat, pentru agerpres.ro, reprezentanți ai autorităţilor implicate în operaţiunea de capturare a animalului.

Înainte să fie prinsă, sălbăticiunea se pregătea să atace, din nou, în zona unei rulote cu muncitori, însă vânătorii și reprezentanții unui ONG din Deva au intervenit rapid și l-au tranchilizat.

Timp de câteva zile echipele de intervenţie au organizat căutări pe dealurile din apropierea localităţii şi au pus momeli în speranţa că vor reuşi să prindă animalul, care cantateste în jur de 200 de kg şi are cam 3-4 ani.

Unul din cei doi urşi observaţi în mai multe rânduri în ultimele două săptămâni în localitatea Pâclişa a pătruns, în noaptea de marţi spre miercuri, într-o gospodărie, unde a ucis un câine. În videoclipuri postate de localnici pe reţelele de socializare se observă cum ursul a intrat în gospodăria unei familii, unde a pătruns până în adăpostul porcilor. Ursul a atacat un porc şi a omorât un câine. Şase jandarmi au încercat să alunge ursul, trăgând patru focuri de armă în aer. După circa o oră, ursul s-a îndepărtat de zona locuită, intrând în pădure. El şi-a făcut apariţia şi în următoarea noapte, omorând, de asemenea, un câine.

Despre celălalt urs care a fost văzut la Pâclişa, autorităţile cred că el s-a retras la scurt timp în pădure.

Un alt urs a fost observat în ultima lună în Ampoiţa, iar un altul, în Berghin.