UPDATE. MEDVEDEV contestă legimititatea noii PUTERI din UCRAINA

UPDATE. MEDVEDEV contestă legimititatea noii PUTERI din UCRAINA

Fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici este căutat oficial de polițiști, a anunțat noul ministru de Interne de la Kiev, Arsen Avakov. „Există mari semne de întrebare legate de legitimitatea unei serii întregi de instituții de la putere, care funcționează acum la Kiev”, a declarat, azi, premierul rus, Dmitri Medvedev, care pune la îndoială legitimitatea noilor autorități.

UPDATE ora 15.00: Premierul rus Dmitri Medvedev pune sub semnul întrebării legitimitatea noilor autorități ucrainene, care, spune el, au venit la putere „în urma unei revolte armate”, scrie BBC News. „Nu înțelegem ce se întâmplă acolo. Există o amenințare reală la adresa intereselor noastre și a vieții cetățenilor noștri”, a spus Medvedev, citat de presa rusă. „Există mari semne de întrebare legate de legitimitatea unei serii întregi de instituții de la putere, care funcționează acum”, a spus el. UPDATE ora 14.00: Vladimir Jirinovski, liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia (LDPR), a declarat azi că Rusia - pe baze legale şi în deplină concordanţă cu legislaţia internaţională - poate să trimită trupe în Ucraina pentru protejarea Flotei ruse din Marea Neagră, cu baza la Sevastopol (sud). Controversatul lider ultranaţionalist a făcut o declaraţie în acest sens într-o conferinţă de presă susţinută în Duma de Stat, potrivit Ria Novosti, citată de Agerpres.

„În locul lui (Viktor) Ianukovici, m-aş pune de acord cu liderii regiunilor din sud-estul ţării şi aş cere Rusiei să-mi asigure securitatea”, a afirmat Jirinovski, în opinia căruia chiar dacă Viktor Ianukovici nu mai este preşedintele întregii Ucraine, el ar putea, cel puţin, împiedica alegerile anticipate prevăzute pentru 25 mai.

„El se mai poate încă salva. El poate invita armata noastră, deoarece armata ucraineana nu este astăzi funcţională”, a spus parlamentarul rus, denunţând noua conducere interimară a Ucrainei. UPDATE ora 10.30: Fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici este căutat oficial de polițiști, a declarat noul ministru de Interne, citat de Interfax, relatează Reuters. Arsen Avakov a anunțat pe Facebook că a fost deschis un dosar penal pe numele lui Ianukovici și al altor oficiali pentru „uciderea în masă a unor cetățeni pașnici”. Represiunea protestatarilor s-a soldat cu violenȚe între aceștia și forțele de ordine, cel puțin 88 de persoane fiind ucise, potrivit Ministerului Sănătății. Azakov a declarat că Ianukovici a fost văzut la Balaklava, în Peninsula Crimeea, duminică, dar nu se cunoaște locația sa actuală. Dar, după ce și-a demis ofițerii care-i asigurau securitatea, a plecat, cu mașina, spre o destinație necunoscută, însoțit doar de un consilier.  Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) nu are nicio informaţie cu privire la locul unde s-ar putea afla, în acest moment, ex-preşedintele Viktor Ianukovici, infirmând că acesta ar fi fost arestat, astăzi dimineaţă, în Crimeea, scrie Ria Novosti, citată de Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

SBU a negat și zvonurile că Ianukovici s-ar pregăti să fugă din ţară, pe cale maritimă, în Balaklava, lângă oraşul Sevastopol.

„Din câte ştiu, această versiune nu a fost confirmată”, a indicat un oficial SBU, adăugând că este foarte probabil ca Viktor Ianukovici, care la sfârşitul săptămânii trecute a fost destituit din funcţia de preşedinte de către Parlament, să se mai afle în ţară. Pe de altă parte, Rusia și-a rechemat ambasadorul din Ucraina din cauza „deteriorării situației din țară”. Moscova a condamnat înlăturarea de la putere a lui Viktor Ianukovici, care a fost demis de Parlament, sâmbătă. Noul președinte interimar, Olexander Turcinov, spune că țara se va concentra acum pe o apropiere mai mare de UE, scrie BBC News. Catherine Ashton la Kiev Catherine Ashton va discuta cu liderii ucraineni despre măsurile care urmează să fie adoptate pentru calmarea atmosferei şi pentru stabilizarea economiei ţării, în contextul în care occidentalii şi-au multiplicat duminică declaraţiile care îndeamnă la respectarea integrităţii teritoriale a statului şi evitarea împărţirii lui. Pe de altă parte, guvernatorii a 9 dintre cele 27 de regiuni ale Ucrainei au demisionat, informațiile fiind publicate pe site-urile administrațiilor regionale, potrivit agenției Itar-Tass. Motivul cel mai frecvent invocat a fost acela că în țară este o "situație politică complicată". Potrivit agenției de știri ruse, demisionarii sunt Oleg Salo (Liov), Valentin Hoptian (Ternopol), Aleksandr Başkalenko (Volin), Vasili Ciudnov (Ivano-Frankovsk), Serghei Rîjuk (Jitomir), Ghenadi Nikolenko (Nicolaiev), Andrei Nicolaienko (Kirovograd), Aleksandr Udovicenko (Poltava) şi Ivan Movcian (Viniţa). Ianukovici nu a fost arestat După ce presa ucraineană a anunțat ieri că fostul președinte Viktor Ianukovici ar fi fost arestat în Crimeea, informația a fost dezmințită de ministrul interimar de Interne. "Nu ştiu despre ce este vorba. Nu deţin asemenea informaţii", a declarat Arsen Avakov. Pe de altă parte, potrivit agenţiei ruse Itar-Tass, care citează presa din Crimeea, Avakov şi Valentin Nalivaicenko, însărcinat de Parlament cu controlul Serviciului de Securitate ucrainean (SBU), au efectuat o "foarte scurtă vizită" la Simferopol, capitala "republicii autonome" Crimeea. Președintele interimar: "Ucraina este pe cale să alunece în prăpastie" Parlamentul l-a numit ieri pe Oleksandr Turcinov, un apropiat al Iuliei Timoşenko, în funcţia de preşedinte interimar. În următoarele 48 de ore urmează să fie numit un Guvern pentru perioada de până la alegerile prezidenţiale anticipate prevăzute la 25 mai.

Noul şef de stat nu a ascuns dificultăţile cu care se confruntă ţara. "Ucraina este pe cale să alunece în prăpastie, se află pe marginea prăpastiei intrării în încetare de plăţi. Suntem pregătiţi pentru un dialog cu Rusia, dezvoltându-ne relaţiile pe picior de egalitate (...) şi respecând opţiunea europeană a Ucrainei", a declarat Turcinov într-un mesaj televizat adresat naţiunii. CITIȚI ȘI:

  • CRIZA din Ucraina. Kremlinul critică decizia parlamentului ucrainean de a abroga legea privind limbile minorităților
  • UPDATE. Ucraina are PREȘEDINTE interimar, ales de Parlament. Timoșenko refuză funcția de premier interimar | VIDEO
  • Preşedintele demis, protestarii încă în stradă. Ucraina are un viitor incert