Evenimentul Zilei > Actualitate > UNDE MERGEM. Românii serbează 100 de ani de la Marea Unire
UNDE MERGEM. Românii serbează 100 de ani de la Marea Unire

UNDE MERGEM. Românii serbează 100 de ani de la Marea Unire

Pe 1 Decembrie, toată suflarea românească serbează Ziua Națională a României. Anul acesta este mult mai specială decât în anii anteriori, pentru că se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire.

La Alba Iulia, orașul Unirii, ceremonialul dedicat Zilei Naționale a României, va începe cu prezentarea tehnicii militare care va defila în cadrul paradei. Curioșii o vor putea vedea începând cu ora 13.00, timp de o oră și jumătate, înainte de parada militară.

Ceremonialul va începe cu intonarea Imnului de Stat, timp în care se vor executa 21 de salve de tun. 2.000 de militari de la Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne vor defila în cadrul evenimentului, alături de un detașament din Aramata Polonă. Dacă vremea va fi favorabilă vor fi prezente nouă elicoptere de atac IAR 330 PUMA, șase avioane supersonice de luptă F16, două avioane de transport – C17 J Spartan şi C 130 Hercules – cinci avioane IAR Şoim. Parada militară va începe de la ora 15.30. În timpul defilării, opt tunuri vor arunca confetti tricolore.

În București, ceremonia dedicată Zilei Naționale a României, va începe la ora 10.00, la Arcul de Triumf. Peste 200 de de mijloace tehnice şi circa 50 de aeronave, vor fi folosite la Parada de 1 Decembrie de aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor. La avenimentele dedicate Zilei Naționale a României, vor participa și aproximativ 500 de militarii străini din Albania, Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia şi Ucraina.

 

Ziua Națională sărbătorită la Târgul de Crăciun

Sâmbătă, începând cu ora 18.30, în Piața Constituției, pe scena Târgului de Crăciun, va concerta Orchestra Naţională „Valahia” a Primăriei Capitalei, condusă de maestrul dirijor Marius Zorilă, precum şi vedete ale muzicii populare. După aceea va urma spectacolul special dedicat Zilei Naţionale – „Unirea, Visul unei Naţiuni”. Vor interpreta: Nicolae Furdui Iancu şi Grupul „Crai Nou”, Paula Seling, Proiect K1, Iuliana Tudor, Tuan, Daniel Lazăr, Vlad Rădescu, Sorin Francu, Victoria Cocias.

Chipuri ale Războiului

De Ziua Națională a României va fi vernisată la Los Angeles, expoziția foto Afganistan – chipuri ale războiului. Aceasta prezintă fotografii realizate din 2013 încoace, de către jurnalistul Ilie Pintea, din cadrul batalioanelor românești în teatrul de operațiuni. Sunt atât fotografii cu militarii în acțiune, cât și momentele lor de respiro – o chitară uitată pe un rucsac ori bocancii aliniați la dormitoare, noaptea. Cosmin Dumitrescu, consulul general al României la Los Angeles, după vernisajul de la Los Angeles, va muta expoziția la Washington DC și la Institutul Cultural al României la New York.