Pe lângă țările deja participante de mai mult timp din Europa și SUA, anul acesta participă foarte multe țări pentru prima dată. Sunt înscrise în competiție filme din țări precum Malaezia, Qatar, Irak, Nepal, Hong Kong, Vietman, Sri Lanka, Tunisia, Bangladesh, Africa de Sud, Singapore, Chile, Peru, Tanzania, Kazastan.

Juriul acestui festival este format din Laurențiu Damian – care este și președintele acestuia, Bogdan Ficeac, Ioachim Ciobanu, Ionuț Mareș și Laura Georgescu.

„De marți până duminică, începând cu ora 15.00, publicul este așteptat să vizioneze filmele din competiție. Seara se va încheia cu un film de lung metraj, urmat de o serie de întrebări și răspunsuri cu regizorul filmului. De asemenea, noutatea acestei ediții este concursul de scenarii destinat studenților. Aceștia se pot înscrie până pe 11 noiembrie, iar câștigătorul va putea să își vadă filmul cum prinde viață”, a declarat pentru EVZ, Avram Iclozan, organizator al festivalului.

 

Festivalul creat de regizorul Geo Saizescu

Festivalul a fost fondat în anul 2001 de către regizorul Geo Saizescu, decan și fondator al Facultății de Arte din cadrul Universității Hyperion, sub numele de Studfest.

Din anul 2016, organizarea festivalului a fost preluată de către o echipă de tineri profesioniști din domeniul cinematografic, absolvenți ai Facultății de Arte din cadrul Universității Hyperion, care, alături de conducerea Universității, luptă pentru continuarea tradiției și creșterea de la an la an a festivalului. Evenimentul Zilei este partener media al acestui festival.

 

Programul lungmetrajelor din cadrul festivalului

 

Marți, 06 noiembrie – Alice T., regia: Radu Muntean

Miercuri, 07 noiembrie – Fotbal infinit, regia: Corneliu Porumboiu

Joi, 08 noiembrie – Scurtcircuit, regia: Cătălin Saizescu

Vineri, 09 noiembrie – Povestea unui pierde vară, regia: Paul Negoiescu

Sâmbătă, 10 noiembrie – Lemonade, regia: Ioana Uricaru

Duminică, 11 noiembrie – Bacalaureat, regia: Cristian Mungiu

  • Singură la nunta mea, regia: Marta bergman, coproducție Belgia-România

Atemporal – expoziția unui basarabean

Astăzi, de la ora 19.00, la Galeria Romană din Bd. Lascăr Catargiu, va avea loc vernisajul expoziției intitulată „Atemporal”, a artistului basarabean Tudor Zbârnea. Artistul este directorul Muzeului Nașional din Republica Moldovă, participând până în prezent la peste 300 de expoziții reprezentative de artă contemporană. A organizat peste 30 de expoziții proprii din diverse muzee din țară și din străinătate. Lucrările acestuia pot fi considerate un acte de recuperare a unor valori pierdute sau uitate, un act de redobândire a echilibrului interior, care rezonează cu memoria colectivă. Expoziția se poate vizita până pe 24 noiembrie, între orele 10.00-18.00 de luni până vineri, sau între 10.00- 15.00, sâmbăta. De asemenea, iubitorii de artă pot achiziționa lucrările prin Galeria Romană.