Evenimentul Zilei > International > Unde este „acasă” pentru romi?
Unde este „acasă” pentru romi?

Unde este „acasă” pentru romi?

Două întoarceri extrem de diferite suscită interesul stârnind şi unele reacţii emoţionale pe măsură: retrimiterea, de către Franţa, a romilor în România şi Bulgaria şi sosirea militarilor americani din Irak, acasă.

Franţa este cea care a făcut ţiganilor cea mai favorabilă campanie de imagine – scrie FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG pe prima pagină, reproducând color, alb-albastru, celebra etichetă a pachetului de ţigări Gitanes: imaginea uşor abstractizată a unei tinere ţigănci surprinsă într-o energică mişcare de dans. Sarkozy a reuşit să spulbere întru totul romantica stare de spirit degajată de inocenta iconografie .
Un disconfort se instalează în relaţiile franco-române, scrie LE MONDE pe marginea repatrierii sutelor de romi. Evenimentul, amplu relatat într-un reportaj publicat în cotidianul francez citat, nu este lipsit de conotaţii absurde dincolo de implicaţiile sale grave. Fiindcă LA REPUBLIQUE DES PYRENEES, întrebându-se de ce atâta zarvă în jurul acestui subiect, de ce atâtea iritaţii, scuze şi ofense, când toată lumea ştie că marea majoritate a romilor repatriaţi vor reveni în Franţa, formulează şi răspunsul: Acesta este preţul unei politici care perverteşte faptele în gesturi spectaculoase, pentru ca francezii să poată dormi liniştiţi.
Or, o politică de acest fel, care transformă în ţap ispăşitor un grup etnic, aminteşte fatal de ororile rasismului – deduce TAGESZEITUNG din Berlin.

Citiţi mai multe pe Deutsche Welle.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.