Unde e doza de realism?

Unde e doza de realism?

Madalina Didea, managing partner al HART Human Resource Consulting.

Cliseul de odinioara - "omul potrivit la locul potrivit" - incepe sa se estompeze si aproape sa dispara. Acum se cauta joburi ideale si candidati ideali...

In ultimii ani, auzim tot mai des angajatori sau specialisti din resurse umane care sunt ingrijorati de faptul ca nu mai pot gasi oamenii potriviti cu posturile vacante si cu organizatiile in continua expansiune. In acelasi timp, intalnim oameni care cauta o tranzitie in cariera sau doar o schimbare, si care nu pot gasi un loc de munca asa cum isi doresc.

Atragerea si selectia este din ce in ce mai dificila. In ciuda faptului ca se vorbeste permanent de insuficienta unui tip sau a altuia de specialisti, cautarea jobului potrivit cu aspiratiile reprezinta inca, paradoxal, o problema de nerezolvat pentru unii.

Cea mai frecventa greseala este pornirea de la prezumtia ca oricum exista un deficit de specialisti in respectivul domeniu, de unde si asteptarile nerealist de mari. Expertii in resurse umane observa ca tendinta pe piata muncii pasivitatea celor care cauta un loc de munca.

Multi considera ca este suficient sa trimita un CV bine scris si sa se prezinte la interviu pentru a castiga jobul, nereusind sa se "vanda" in procesul de selectie, sa demonstreze calificarile pe care le au, trasaturile de personalitate, motivatia si aptitudinile.

Deseori se intampla ca angajatorii si candidatii sa nu comunice eficient in acest proces de selectie si unele persoane, poate potrivite pentru pozitia vacanta, sunt astfel "eliminate".

Si companiile ingreuneaza uneori cautarea candidatului potrivit - dau anunturi neclare in privinta responsabilitatilor si sarcinilor, ce nu permit aplicarea tintita. Se intampla, de asemenea, ca angajatorii sa aiba asteptari prea ridicate in raport cu piata fortei de munca.

Uneori nu este clar ce inseamna, de fapt, profilul "candidatului ideal". Raspunsul poate fi gasit in examinarea cunostintelor, abilitatilor, comportamentelor, competentelor angajatilor care obtin cele mai bune rezultate, de-a lungul timpului, precum si prin folosirea de instrumente de evaluare specializate.

Ne puteți urmări și pe Google News