România, lovită de un val de sinucideri. Domnul în costum, cu pungă pe cap, și femeia în pielea goală

România, lovită de un val de sinucideri. Domnul în costum, cu pungă pe cap, și femeia în pielea goală

Un straniu lanț de sinucideri în miez de toamnă cutremură România. Cazul tânărului de 21 de ani, găsit ieri fără suflare și cu o pungă pe cap în spatele unui bloc din cartierul Militari, cel al Ioanei Țîrlea, doctorița veterinară care, dezbrăcată fiind, s-a aruncat în gol de la etajul 6, sau al fetiței din Olimp care, la doar 15 ani, s-a decis să își încheie conturile cu viața, în același mod ca Ioana, toate aceste enigme ar trebui clarificate de autorități

Cadavrul unui băiat de 21 de ani, cu o pungă pe cap, a fost găsit, ieri dimineață, pe o stradă din Sectorul 6, de un bărbat care își plimba câinele. Din cercetările medicului legist, care nu a găsit urme de violență pe trupul neînsuflețit al tânărului, ar rezulta că este vorba de o sinucidere, prin înghițirea mai multor pastile, și nu de o crimă. Din câte se pare, este vorba de un student la A.S.E., care ar fi încercat de mai multe ori să-și ia viața, căci criminaliștii prezenți la locul faptei au găsit mai multe pungi lipite cu bandă adezivă, dar și câteva pilule.

„Cazul nu exclude omorul”

Cu toate acestea, fostul șef al INML, Dr. Gheoghe Alexandrescu, cu o experiență de 44 de ani în medicina legală, a explicat, pentru EVZ, că nu contează dacă a luat tranchilizante, somnifere, droguri sau alte medicamente, „în condițiile aplicării pe extremitate, cefalică a unei pungi de plastic”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Important este dacă punga era sau nu fixată pe gât cu bandă adezivă. Asfixia mecanică prin lipsa aportului de oxigen, în modalitatea descrisă, poate semnifica sinuciderea, dar nu exclude omorul unei victime aflate în stare de inconştienţă, mai ales dacă se depisteză la examenul toxicologic o intoxicaţie cu psihotrope sau alcool etilic, ori sunt semne de luptă şi de autoapărare pe corp”, susține dr. Gheorghe Alexandrescu (foto).

Acesta a adăugat că nu trebuie exlusă posibilitatea unei morți violente accidentale „în cadrul unei metode de autoerotism sau sado-masochism de inispirație japoneză”, precizând totodată că diagnosticul diferenţial al asfixiilor mecanice, prin aplicarea unei pungi impermeabile pe cap, nu ridică dificultăţi reale privind încadrarea juridică a morţii.

Sinuciderile, un sfert din totalul morților violente

În 2018, 2451 de români și-au luat viața (23% din totalul morților violente), majoritatea sinuciderilor fiind înregistrate în rândul bărbaților (80% persoane de sex masculin, 20% femei), potrivit raportului Institului Național de Medicină Legală „Mina Minovici”. Cele mai frecvent folosite metode au fost, în ordinea descrescătoare a frecvenței, spânzurarea -69%, intoxicația voluntară - 9%, precipitarea – 6% și înecarea - 4%.

Ioana și-a ales un sfârșit îngrozitor

Ioana a fost găsită moartă și complet dezbrăcată în fața blocului în care locuia împreună cu iubitul ei, Ștefan I., mai mare cu un an decât ea. Era de profesie medic veterinar și singură în apartamentul închis cu cheia, când s-a hotărât să își curme zilele. La puțin timp după miezul nopții de vineri, câțiva vecini au crezut că văd o păpușă în parcarea blocului. Apoi, și-au dat seama că în fața lor zace, de fapt, un om. Au alertat autoritățile, însă, din nefericire, echipajul de medici venit la fața locului nu a mai putut face nimic pentru o salva. Potrivit surselor EVZ, cercul de prieteni din care făcea parte Ioana ar fi știut că tânăra este supărată din cauză că nu își găsește de lucru. Prietenii ei nu și-au imaginat însă că atât de tare, încât să o determine să își pună capăt vieții. Mai ales că începuse să meargă la psiholog, să facă terapie și că, înainte cu două zile de cumplita moarte, Ioana ar fi plătit un avans, pentru a-și deschide o mică cafenea cu franciză, în Piața Obor, afacere în care își pusese destule speranțe. Sufletul Ioanei ar fi fost măcinat și din cauză că tânăra, în ultima perioadă, nu s-ar mai fi înțeles bine cu părinții ei. La asta se adaugă faptul că și-ar fi dorit foarte mult o familie, să se mărite, să facă copii, planuri și dorințe de care Ștefan nu ar fi vrut să audă.

Polițist al Penitenciarului Arad, găsit împuşcat

Amintim, de asemenea, de cazul polițistului din Penitenciarul Arad care a folosit o armă din dotare, pentru a-și pune capăt zilelor, din cauza datoriilor, dar și de președintele Clubului de Fotbal Felnac, Dan Ristin, care a fost găsit mort lângă podul care leagă localităţile Pecica şi Sâmpetru German, lângă Arad. În dosarul morții lui Dan Ristin, procurorii vorbesc de înlesnirea sau determinarea sinuciderii, specificând că este vorba de un caz extrem de complex.