Evenimentul ZileiActualitateUn tânăr a dat lovitura cu o descoperire incredibilă. Va revoluționa medicina clasică

Un tânăr a dat lovitura cu o descoperire incredibilă. Va revoluționa medicina clasică

Un tânăr a dat lovitura cu o descoperire incredibilă. Va revoluționa medicina clasică
Un tânăr a descoperit într-o noapte în care nu a reușit să adoarmă, o procedură revoluționară care ar putea vindeca toate bolile genetice

O nouă tehnică deumită CRISPR ar putea vindeca aproape toate bolile genetice ereditare. Este o procedură revoluționară, dacă nu chiar miraculoasă. Și ar putea fi folosită la scară largă foarte curând, scrie Digi24.

O nouă formă de editare ADN mai puţin predispusă la erori ar putea corecta mult mai multe mutaţii genetice periculoase decât tehnologia disponibilă astăzi, susţine publicaţia The Wire.

Ne puteți urmări și pe Google News

Articolul începe cu un portret al unui om de ştiinţă: în vara lui 2017, Andrew Anzalone era neliniştit. Anul se apropia de final, ca şi doctoratul său de la Universitatea Columbia. Într-o noapte fără somn, o idee a început să-i dea târcoale.

Editarea genetică CRISPR, cu toată precizia sa de decupare a ADN-ului, a fost mereu bună la secţionare. Însă dacă vrei să înlocuieşti o genă defectă cu una sănătoasă, lucrurile devin mai complicate.

În afara faptului că programezi o bucată din ghidul ARN ca să-i comanzi lui CRISPR unde să taie, trebuie să livrezi o copie a noului ADN astfel creat şi apoi să speri că maşinăria de autoreparare a celulei o instalează corect. Ceea ce, de cele mai multe ori, nu se întâmplă. Anzalone s-a întrebat dacă nu cumva există o modalitate de a combina aceste două etape, astfel încât o singură moleculă să-i spună lui CRISPR ce editări să facă şi unde să facă schimbările. Inspirat, s-a grăbit în apartamentul său din Chelsea şi a lucrat toată noaptea.