Proferul Răzvan Vonea a primit trei ani și șase luni de închisoare, cu executare, după ce, în vara acestui an, Tribunalul Bihor a dispus o condamnare de doi ani și șase luni, cu suspendare.

Vonea a fost directorul Colegiului Andrei Șaguna din Oradea, iar în vara anului 2014 a fost arestat la propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru luare și tare de mită și trafic de influență.

Vonea a fost acuzat că se ocupa, contra cost, și la cerere, de rezolvarea unor examene, la liceu și facultate dar promovarea în grad universitar a unor profesori.

Acuzațiile privesc și un caz de ”rezolvare” a unui candidat la examenul de bacalaureat, din vara anului 2014, suma pusă în joc fiind de 5.000 de euro. Procurorii l-au urmărit atât de Vonea, cât și pe elevul care trebuia să ia examenul de maturitate, și astfel în timpul examenului la limba română, anchetatorii au descins în sala de examen și l-au găsit pe candidat în timp ce copia de pe un telefon, subiectele gata rezolvate.

De asemenea, procurorii au avut probe care dovedesc că directorul Vonea a rezolvat și un examen pentru promovarea unui dascăl în gradul didactic unu. Pentru acest lucru, președintele de examen a primit 100 de euro și un alt membru 300 de lei.