Evenimentul Zilei > Actualitate > Un primar a pus interesul politic înaintea oamenilor. „Nu vom da loc frustrărilor politicienilor iresponsabili”
Un primar a pus interesul politic înaintea oamenilor. „Nu vom da loc frustrărilor politicienilor iresponsabili”

Un primar a pus interesul politic înaintea oamenilor. „Nu vom da loc frustrărilor politicienilor iresponsabili”

Primarul din Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán, a ignorant situația gravă din țară produsă de efectele epidemiei de coronavirus și a lansat, sâmbătă, un apel către locuiitorii de etnie maghiară din localitate de a participa la un flash-mob, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

Astfel, Ráduly îi îndeamnă pe locuitori să vină la statuia lui Gal Sandor, în faţa cetăţii Miko, pentru a participa la un flash-mob în cadrul căruia să cânte imnul Ungariei şi imnul secuiesc şi le-a recomandat să stea la distanţă unii de ceilalţi.

Despre acest fel de acțiuni, reprezentanți din conducerea UDMR au afirmat că se vor anula toate manifestările programate cu această ocazie şi a recomandat să fie organizate, cel mult, depuneri de coroane în mod individual sau în grupuri mici, organizate, ţinând cont de măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

Întrebat dacă nu consideră că acest îndemn este nepotrivit în contextul pandemiei de coronavirus, primarul a spus că „este chiar foarte potrivit”, iar mesajul este că şi la vremuri grele oamenii trebuie să fie alături.

„Eu sunt conştient că va veni exact atâta lume cât este perfect legal şi lumea va sta la doi metri distanţă sau mai bine. Asta nu e nicio manifestare, e un flash- mob, cum s-a făcut şi la Roma şi în alte locuri. (…) E chiar foarte potrivit. Mesajul este că şi la vremuri grele trebuie să ne fim aproape”, a declarat Ráduly Róbert Kálmán.
El a dat asigurări că acest flash-mob „va dura cinci minute, nu mai mult”.

Deputatul UDMR, Korodi Attila, care l-a devansat pe Ráduly la prealegerile pentru fotoliul de primar al municipiului, consideră că gestul acestuia este o mare greşeală şi i-a îndemnat pe oameni ca duminică seară să aprindă o lumânare în fereastra locuinţei, pentru a marca ziua de 15 martie.

„Este o mare greşeală, mai ales de la un primar care este şi şeful Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă din Miercurea Ciuc. Eu îndemn oamenii ca la ora 20,00 să aprindă o lumânare în fereastra casei, apartamentului, pentru a aduce în memoria colectivă revoluţionarii din 1848. Dar ceea ce face primarul este o mare greşeală, nu are nicicum suportul meu”, a precizat Korodi Attila.

Acesta le-a recomandat locuitorilor oraşului să iasă în comunitate doar pentru treburile necesare, să aibă grijă ca persoanele în vârstă să aibă cât mai puţine contacte cu „lumea dinamică” şi să stea retraşi, alături de familie.

„Este important să avem toată responsabilitatea şi să ne însuşim responsabilitatea că răspândirea acestui virus poate fi încetinită numai dacă stăm acasă şi dacă ieşim din case numai dacă trebuie să facem o treabă care este inevitabilă”, a conchis Korodi.

La rândul său, Organizaţia PLUS Harghita condamnă invitaţia făcută de Ráduly, pe care o consideră iresponsabilă şi îndeamnă, la rândul său, locuitorii oraşului ca, duminică seara, să aprindă o lumânare în fereastra locuinţelor.

„PLUS Organizaţia judeţeană Harghita condamnă cu fermitate invitaţia iresponsabilă făcută Ráduly Róbert Kálmán, primarul municipiului Miercurea Ciuc, pentru un flash-mob, în data de 15 martie 2020. Prevenţia şi păstrarea sănătăţii populaţiei sunt primordiale. Róbert Kálmán Ráduly a dovedit din nou că nu este un primar responsabil. Membrii Organizaţiei Judeţene PLUS Harghita sunt interesaţi de coabitare paşnică şi participă la sărbătorile de 15 martie încă din anul 1990, la fel cum participă şi la Ziua Naţională a României. De aceea, invităm pe toţi cei care doresc să sărbătorească, ca în seara zilei de 15 martie 2020, la ora 20,00, să o facă cu o lumânare aprinsă în fereastra locuinţelor lor, pentru a comemora eroii Revoluţiei din 1848-1849. Libertatea, Egalitatea, Fraternitatea trăiesc în inimile noastre şi nu vom da loc frustrărilor politicienilor iresponsabili”, se arată într-un comunicat al PLUS Harghita.

Uniunea Democrată Maghiară din România a anunţat încă de luni că anulează evenimentele publice dedicate zilei de 15 martie, de comemorare a Revoluţiei de la 1848, în contextul măsurilor impuse de autorităţi, de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

„Având în vedere noile măsuri de prevenţie impuse de autorităţi şi situaţia de risc pentru sănătatea publică, UDMR nu va organiza în acest an evenimentele publice de comemorare a Revoluţiei Paşoptiste. UDMR consideră că, cel mai important este ca oamenii să fie în siguranţă, sănătatea lor să nu fie în pericol”, precizează, într-un comunicat, Biroul de Presă al Uniunii.

UDMR recomandă maghiarilor ca în ziua de 15 martie să fie organizate, cel mult, depuneri de coroane în mod individual sau în grupuri mici, organizate.

Potrivit sursei citate, în acest fel vor proceda şi liderii locali şi centrali ai Uniunii.

„UDMR face apel la comunitatea maghiară să respecte regulile de sănătate publică!”, se arată în comunicatul citat.

Şi preşedintele UDMR Teritorial Ciuc, Borboly Csaba, a declarat că instituţia pe care o conduce este coorganizatoare a manifestărilor de comemorare care au loc în fiecare an în Pasul Casin şi acolo nu va mai avea loc un eveniment de amploare, ci doar depuneri de coroane.

La rândul său, preşedintele UDMR Teritorial Odorhei, Bíró Barna Botond, a arătat că, în Cristuru Secuiesc, evenimentul de 15 martie nu va mai avea loc în piaţa centrală, urmând ca acţiuni de comemorare să se desfăşoare în bisericile maghiare, potrivit agerpres.ro