Pensie de peste 10.000 de euro în România. Ce a muncit persoana care încasează, lunar, această sumă

Pensie de peste 10.000 de euro în România. Ce a muncit persoana care încasează, lunar, această sumă Sursa foto: Arhiva EVZ

Mulți pensionari din România pot doar să viseze la această sumă uriașă pe care o încasează un pensionar în fiecare lună. Dar ce a muncit această persoană la viața ei.

Un fost magistrat, care a deținut o funcție importantă în sistem, are o pensie specială lunară de 50.359 de lei, adică peste 10.000 de euro.  A fost magistrat în Alba și are, probabil, una dintre cele mai mari pensii din România.

La solicitarea ziarulunirea.ro, Casa Județeană de Pensii Alba a furnizat cuantumul primelor 100 de pensii care se plătesc în județul Alba. El este cuprins între 50.359 de lei și 11.164 de lei și toți beneficiarii fac parte din categoria magistraților.

„Cuantumul pensiei medii în județul Alba în luna ianuarie 2023 pentru pensionarii din magistratură este de 21.938,77 de lei. Primele 100 de pensii speciale care se plătesc în județul Alba sunt cuprinse între 50.359 de lei și 11.164 de lei și toți beneficiarii fac parte din categoria magistraților”, a transmis Casa Județeană de Pensii Alba.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un pensionar din sistemul public  primește pensia minimă de 1.125 de lei

Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat că acea recalculare a pensiilor pentru pensionarii de rând, care ar rezolva problema inechităților, şi despre care se vorbește de pe vremea când era Olguța Vasilescu la minister, nu se va produce prea curând pentru că nici acum nu e gata formula de calcul. Până atunci, milioane de pensionari îndură sărăcia tot mai adâncită din cauza incompetenței clasei politice.

Guvernul a adoptat proiectul de Lege care vizează reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, care este prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), anunță Ministerul Muncii.

Potrivit Executivului, actul normativ adoptat respectă atât prevederile PNRR, cât și deciziile Curții Constituționale. Proiectul va fi supus aprobării în Parlament odată cu începerea dezbaterilor din februarie 2023, a precizat ministrul.

Nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depășească salariul primit

Modificările adoptate stabilesc faptul că pensiile de serviciu vor fi calculate plecând de la vechimea în specialitate și cu reducerea procentului de calcul raportat la venitul obținut, iar stagiul de contributivitate minim va fi similar celui aplicat în sistemul public de pensii.

„Practic, nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depășească salariul primit în perioada activă, iar pensiile care sunt deja în plată se vor recalcula pentru a respecta noul principiu și pentru a elimina inechitățile între beneficiarii care sunt deja în plată și viitorii pensionari”, precizează Ministerul Muncii.