Evenimentul Zilei > Sport > Un nou scandal în gimnastica românească. Grupa de la București, desființată de federație. Explicațiile oficiale
Un nou scandal în gimnastica românească. Grupa de la București, desființată de federație. Explicațiile oficiale

Un nou scandal în gimnastica românească. Grupa de la București, desființată de federație. Explicațiile oficiale

Gimnastica românească este lovită de un nou scandal, după ce conducerea federației de profil a hotărât să desființeze lotul de la București. Acesta este parte a lotului național de senioare. Oficial, conducerea Federației a precizat că a luat această decizie deoarece, la București, exista un colectiv de cinci antrenori care se ocupau de pregătirea unei singure sportive. Neoficial, surse din apropierea acestui lot susțin că desființarea lotului ar avea legătură cu cazul sportivei Amalia Puflea care a părăsit lotul de la Deva, acuzând umilințele și agresiunile la care ar fi fost supusă de atrenori.

Oficialii Federației Române de Gimnastică au luat decizia de a desființa lotul de la București motivând că aici un grup de cinci antrenori au ajuns să se ocupe de o singură sportivă. Grupa de la București era condusă de antrenorul Cristi Moldovan, un tehnician apreciat de sportivele cu care a lucrat. Despre acesta se spune că ar fi intrat în atenția federației în contextul declarațiilor Amaliei Puflea.

„Cristi Moldovan nu a greșit cu nimic în fața nimănui. Dar nu mai este plăcut de federație, după ce gimnasta Amalia Puflea, care a trăit acele momente nedorite de nimeni, la Deva, a ieșit public și a spus că ea vrea să se antreneze la Dinamo cu Cristi și Lacrămioara Moldovan, pentru că sunt niște oameni care știu să se poarte cu gimnastele. Pur și simplu s-a căutat îndepărtarea lui prin dizolvarea lotului de la București. Este incredibil unde s-a ajuns”, au precizat surse din apropierea lotului de gimnastică citate de ProSport.

Amalia Puflea și-a exprimat dorința de a părăsi lotul de gimnastică de la Deva, acuzând comportamentul agresiv al antrenorului Lucian Sandu. Conducerea federației a ignorat cazul sportivei și, mai mult, l-a desemnat pe Lucian Sandu să însoțească echipa națională în Turcia, la Cupa Mondială.

Larisa Iordache anunţă că are probleme
larisa iordache, jocurile olimpice, romania, medalie, jo, toy’kyo, gimnastica, barna, individual compus

Replica Federației Române de Gimnastică

În replică, oficialii Federației Române de Gimnastică susțin că desființarea lotului de la București nu ar avea legătură cu cazul Puflea. Potrivit acestora, decizia a fost luată după ce s-a ajuns în situația ca cinci antrenori să pregătească o singură sportivă.

„La lotul de la București unde se pregăteau, pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, Larisa Iordache (foto) și Maria Holbură, începând cu 1 iunie 2021 au fost cooptate Ioana Stănciulescu și Antonia Duță. După competiția din Japonia, Larisa Iordache și Maria Holbură s-au retras, rămânând în pregătire Stănciulescu și Duță. Pentru cele două gimnaste, colectivul tehnic al lotului național, grupa de la București, a fost format din antrenorii Lăcrămioara și Cristian Moldovan, coregrafa Alexandra Tudorache, kineto-terapeutul Cornel Roșu și medicul Mihai Râșcu”, se arată în replica Federației Române de Gimnastică, într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, Ioana Stănciulescu s-a accidentat la genunchi și a fost operată la Spitalul din Târgu Mureș pentru ruptură de menisc la un genunchi și ligamente anterioare încrucișate la cel de-al doilea. Astfel, până pe 2 octombrie, activitatea lotului de la București s-a desfășurat cu o singură gimnastă (Antonia Duță), care a nu a confirmat la ultima competiție, Campionatul Național Open, unde s-a clasat pe locul 11 la Individual.

„Ținând cont de situația existentă (5 membri ai colectivului tehnic și o singură gimnastă), Comitetul Executiv al FRG a hotărât desființarea grupei de la București, fără a le exclude pe Duță și pe Stănciulescu din lotul național și fără a avea vreo legătură cu Amalia Puflea, care se antrenează la clubul la care este legitimată, CSȘ Bârlad”, se arată în comunicat.

Ioana Stănciulescu și Antonia Duță au fost convocate la Deva unde se vor pregăti pentru examenul de bacalaureat și finalizarea studiilor liceale, ele fiind în clasa a XII-a. Aici Antonia Duță va continua antrenamentele cu antrenorii de la lotul național, alături de celelalte gimnaste, iar Ioana Stănciulescu va face recuperarea după cele două operații.

Explicații cu privire la cazul Puflea

Comitetul Executiv al Federației de Gimnastică a analizat și situația Amaliei Puflea și, în conformitate cu regulamentele Federației Internaționale de Gimnastică, a decis să-i acorde un avertisment antrenorului Lucian Sandu. Amalia Puflea (15 ani) a acuzat faptul că a trăit momente de umilință și corecții fizice în cantonamentul de la Deva. Mai mult, a spus sportiva, continuă să fie pedepsită și în prezent, după ce cazul său a devenit public. Ea a fost suspendată din Centrul Național Olimpic de Pregătire a Junioarelor.

„Situația reclamată a fost examinată, iar analiza este în curs de finalizare”, se mai arată în comunicat.

Lucian Sandu a fost deplasat în Turcia, la Campionatul Mondial, se mai arată în comunicat, în interesul gimnasticii românești, dat fiind că acesta le pregătește pe Ana Maria Bărbosu și pe Andreea Preda, care vor concura aici.