Un nou cutremur zguduie România. A avut loc în urmă cu puțin timp

Un nou cutremur zguduie România. A avut loc în urmă cu puțin timp Un nou cutremur în România. Ce magnitudine a avut. Sursa foto: Arhivă EVZ

Cutremur în România, produs în urmă cu puțin timp în zona seismică Vrancea. Seismul a avut o magnitudine de 3,2 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 131 de kilometri.

România a fost zguduită de un nou cutremur, produs joi, 19 mai, la ora 17:43:45 (ora locală a României). Potrivit informațiilor oferite de Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul a avut o magnitudine de 3,2 grade pe scara Richter și s-a produs la adâncimea de 131 de kilometri.

Cutremurul a avut o intensitate scăzută și s-a produs în apropierea orașelor Brașov (85 km), Bacău (96 km), Ploiești (100 km), Galați (109 km), Brăila (111 km), București (149 km).

Din ce în ce mai multe cutremure sunt înregistrate în România

Miercuri, un alt cutremur a avut loc în zona seismică Vrancea, în Buzău. Acesta a avut o intensitate scăzută, cu magnitudinea ml 3.7, la adâncimea de 131 km.

Ne puteți urmări și pe Google News

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 51 km est de Braşov, 60 km nord-est de Ploieşti, 123 km sud de Bacău.

Cel mai mare seism din acest an a avut loc în data de 16 ianuarie 2022 şi a avut magnitudinea de 4,4, în timp ce anul trecut a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7. Mişcarea tectonică a fost resimţită şi la Bucureşti.

Când vom avea un cutremur major în România. Seismul va avea peste 7 grade

România a înregistrat mai multe cutremure în ultimele luni și se vorbește despre un seism major. Prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre marele cutremur care ar urma să lovească țara noastră, precizând că acesta va avea peste 7 grade pe scara Richter și va produce efecte puternice.

“Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri. Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului.

Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact. Am scris numeroase cărți pe această temă, acolo am arătat în detaliu. De exemplu, a fost un cutremur în 1802, cel mai mare ca anvergură, dar nu a murit nimeni. S-a simțit de la Moscova până la Cairo. Este adevărat că au căzut foarte multe biserici și clădiri. Și, din aceste motive, vă spun că lucrurile sunt foarte relative”, a declarat Prof. Dr. Ing. Mărmureanu, la România TV.