În Republica Moldova, cinci persoane au fost reținute și sunt cercetate într-un dosar ce vizează filajul la care a fost supus un judecător.

Dosarul a fost deschis în urmă cu două luni, dar perchezițiile s-au efectuat abia acum, conform Procuraturii pentru Cauze Speciale. Cele cinci persoane au antecedente penale şi ar fi acţionat în interesul controversatului om de afaceri Veceslav Platon, conform deschide.md.

Un judecător de la Curtea de Apel ar fi fost filat de un om de afaceri

Sursa citată a scris că suspecții ar fi acționat în interesul controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon, fapt infirmat de acesta. Reținerea acestora pentru 72 de ore a fost confirmată și de către responsabilii din cadrul PCCOCS, însă ultimii nu au infirmat și nici confirmat implicarea lui Platon în acest caz.

„Dacă undeva sunt efectuate percheziţii, eu ce treabă am cu asta? Ei creează aceste ştiri false pentru a-mi crea o reputaţie dubioasă. Aşa situaţii vor fi tot mai multe. După ce am făcut declaraţiile referitor la Maia Sandu, aşa informaţii vor fi peste tot. Când va fi cineva arestat, vor spune că sunt oamenii lui Platon. Unde se vor face percheziţii vor spune că au legătură cu Platon”, a afirmat Veceslav Platon.

Se pare că filajul ar fi fost făcut asupra judecătoarei Angela Bostan, de la Curtea de Apel, care se ocupă de dosarul „Moldasig”. În care sunt vizate mai multe persoane, dintre care unele cu antecedente penale.

Și familia magistratului a fost urmărită

„Conform datelor din dosar, totul ar fi început din perioada lunii martie a anului curent, când membrii grupării au început să o fileze pe judecătoare și membrii familiei sale. În cadrul anchetei, organele de anchetă au stabilit că suspecții foloseau dispozitive speciale de înregistrare și două unități de transport de marca BMW și Volkswagen”, a mai scris sursa citată.

Andrei Luchian, în vârstă de 32 de ani, este principalul suspect și lider neformal al grupării. El nu participa la filaj, dar coordona acțiunilor celorlalți membri ai grupării.