Evenimentul Zilei > International > Un ieșean a făcut-o de porc, în Spania. A fost reținut după ce și-a numit soția „scroafă”
Un ieșean a făcut-o de porc, în Spania. A fost reținut după ce și-a numit soția „scroafă”

Un ieșean a făcut-o de porc, în Spania. A fost reținut după ce și-a numit soția „scroafă”

Un român în vârstă de 55 de ani s-a prezentat în fața judecătorilor din Spania, după ce și-a jignit și amenințat soția.

Gheorghe Ursachi a primit o condamnare cu suspendare în Spania, după ce a amenințat-o pe soția sa că îi taie gâtul, numind-o „scroafă”. După sentința care i s-a aplicat, ieșeanul întors însă în România, încălcând regulile de probaţiune.

Judecătorii ieşeni au admis arestarea preventivă a unui bărbat din municipiu pe numele căruia autorităţile judiciare din Spania au emis un mandat european de arestare. Gheorghi Ursachi va fi trimis în Spania pentru a executa 6 luni de închisoare, chiar dacă, la proces, acesta nu a fost de acord cu decizia judecătorilor.

Individul a fost judecat şi condamnat de justiţia spaniolă pentru fapte de violenţă asupra soţiei sale. Pentru infracţiunea de ameninţări în familie, Ursachi a fost condamnat, în 2017, la 6 luni de închisoare cu suspendare. El trebuia să nu se mai apropie de victima sa, dar şi să participe la un curs de reintegrare în societate, ce ar fi trebuit să aibă loc la Bilbao. “La data de 05.06.2017, la primele ore ale zilei, în timp ce se afla în locuinţa familiei, cu scopul de a-i induce o stare de temere soţiei, i-a adresat acesteia ameninţări, respectiv i-a spus: „N-auzi nimic, dormi ca o scroafă, ascultă-mă, îţi tai gâtul, aşteaptă până joi şi-o să vezi ce păţeşti”, e ameninţarea pentru care individul a fost condamnat.

Imediat după sentinţă, Ursachi s-a întors în România. El i-a spus judecătorului de la Curtea de Apel Iaşi că a plecat din Spania la trei săptămâni după condamnare pentru că nu avea unde să stea.
În ciuda susţinerilor lui Ursachi, judecătorii români au confirmat mandatul de arestare emis de omologii lor din Spania, astfel că ieşeanul îşi va executa în perioada următoare cele şase luni de închisoare, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Spre deosebire de România, în Spania violența domestică reprezintă o gravă problemă. Acolo există legi care protejează victimele și funcționează mai bine decât în țara noastră. O abordare inedită a violenței domestice a reușit în Spania să schimbe viețile a 20.000 de femei abuzate de parteneri în ultimii 5 ani.