Evenimentul Zilei > International > Un grup de personalități europene lansează un APEL pentru REINVENTAREA Uniunii Europene
Un grup de personalități europene lansează un APEL pentru REINVENTAREA  Uniunii Europene

Un grup de personalități europene lansează un APEL pentru REINVENTAREA Uniunii Europene

Mai multe personalități europene din lumea politică, mass-media și din alte domenii, precum și mai mulți scriitori au semnat o scrisoare-apel prin care îndeamnă liderii europeni să elaboreze o foaie de parcurs ambițioasă și concretă pentru reinventarea Uniunii Europene, în contextul crizei prin care trece blocul comunitar.

"La fel ca în cazul Brexit-ului, victoria lui Donald Trump ne-a surprins. Cei mai mulți dintre noi eram convinși că abordarea rezonabilă a dezbaterii politice urma să prevaleze asupra discursului populist", se menționează la începutul scrisorii elaborate de "Mișcarea 9 Mai" și publicată vineri în ediția electronică a ziarului spaniol El Pais.

Documentul evidențiază că victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA și Brexit-ul au în mare măsură aceleași cauze, și anume creșterea inegalităților, ierarhia socială nefuncțională, teama pierderii identității ca urmare a imigrație masive, uitarea temelor sociale, deficiențele sistemului educațional și cultural, neîncrederea față de elitele obsedate de interesele lor personale și instituțiile costisitoare și ineficiente.

Prin urmare, "dacă nu învățăm rapid lecțiile acestor evoluții, foarte probabil vom vedea o decădere a UE și marginalizarea intereselor și valorilor noastre", inclusiv a intereselor economice și comerciale dacă se va concretiza o anumită tentație protecționistă, avertizează mai departe cei 34 de semnatari inițiali ai documentului.

Printre ei se numără Guy Verhofstadt, fost premier belgian, în prezent liderul grupului liberal din Parlamentul European (PE), Elmar Brok, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din PE, mai mulți scriitori, ziariști și personalități politice și din alte domenii, iar printre foștii premieri se mai regăsesc spaniolul Felipe González și Petre Roman. Demersul primește în continuare adeziuni pe site-ul www.m9m.eu, titrează de timpul.md.