În ciuda fondurilor insuficiente, TIFF a început cu dreptul şi o ţine tot aşa. Până şi filmele proiectate la mall sunt „sold out”, iar evenimentele hibrid fac deliciul spectatorilor.
„Cel mai bine primite au fost evenimentele speciale şi oarecum hibride, excelent mediatizate, de pildă, deschiderea din Piaţa Unirii din Cluj, cu ecranul gigantic şi cu premiera lungmetrajului «Soul Kitchen», de Fatih Akin (este prima oară când festivalul se deschide cu o comedie în loc de un film care să bruscheze spectatorul). Aşteptam aproximativ 800 de oameni şi ne-am ales cu un număr dublu”, se amuză Mihai Chirilov, directorul artistic al Transilva nia International Film Festival (TIFF).
El remarcă şi recordul de public pe care l-a înregistrat proiecţia peliculei „Metropolis” (1927), în varianta restaurată - poate cea mai importantă premieră a festivalului.
Pe 29 mai, Cinema Republica s-a umplut ochi şi nu degeaba; filmul lui Fritz Lang, la a cărui restaurare s-a lucrat din 2008 până în ianuarie 2010 pentru inserarea noilor bucăţi descoperite în Argentina, a putut fi urmărit pentru prima dată pe peliculă de 35 mm - fusese prezentat şi la Berlinale, dar în varianta digitală. De altminteri, vizionarea a beneficiat şi de „efecte speciale”.
Mai precis, coloana sonoră a muzicianului Antonio Bras (şi el prezent la eveniment), pe care Chirilov o defineşte drept „electro, cu folk, jazz şi industrial”. În contextul în care, timp de opt decenii, „Metropolis” a putut fi văzut doar într-o versiune ciuntită, baia de mulţime de care s-a bucurat proiecţia de la cinema Republica este bine-meritată.
MACHETE. Decorurile din „Metropolis”, realizate ca în anii ’20 Scurtmetrajele româneşti au umplut sala
Pelicula din 1931 a lui George Melford, „Dracula”, s-a bucurat duminică de o vizionare cu totul şi cu totul ieşită din comun, la Castelul Banffy din Bonţida, de la ora 21.30.
„Este un film foarte camp şi kitsch, aşa că a avut de câştigat din proiecţia în compania ruinelor”, observă Chirilov. Şi această peliculă era dotată cu „coloană sonoră” - concertul chi taristului Gary Lucas. Proiecţia reprezintă o premieră europeană, cea dintâi vizionare în acest „format” având loc în Havana.
În ceea ce priveşte pre ferinţele amatorilor de TIFF, Chirilov constată continuitatea apetitului lor pentru filmele nordice: au fost foarte bine primite „O soluţie raţională”, de Jorgen Bergmark (Suedia), „R”, de Tobias Lindholm şi Michael Noer (Danemarca), şi „Aplauze”, de Martin Zandvliet (Danemarca). Cât despre documentare, favoritul publicului pare a fi deocamdată „La danse - Le ballet de l’Opéra de Paris”, de Frederick Wiseman.
Bilanţul celei de-a noua ediţii a TIFF nu are de ce se plânge până acum: la drive-in au venit peste 100 de maşini, la mall, peliculele din festival sunt „sold out”, iar publicul a umplut sala inclusiv la proiecţia celor trei calupuri de scutmetraje româneşti. OFERTA DE AZI A FESTIVALULUI
„Truffaut şi Godard” şi „Până la capătul lumii”, cu intrare liberă
Conferinţa de presă a juriului (Martin Blaney - jurnalist la publicaţia „Screen International”, Christine Dollhofer - fondatoarea şi directorul festivalului Crosing Europe de la Linz, actriţa Monica Bârlădeanu, regizorii Barmak Akram şi Ineke Smits) are loc astăzi, începând cu ora 10.30, la Hotel City Plaza, sala Beijing.
Cât despre TIFF Lounge, la Muzeul de Artă, Mihnea Măruţă îl va avea ca partener pe discuţie pe Răzvan Rădulescu, regizorul filmului din competiţe - “Felicia, înainte de toate” (alături de Melissa de Raaf), care va putea fi vizionat la Cinema Victoria, de la ora 19.15.
Tot pentru astăzi sunt pregătite două proiecţii speciale: “Truffaut şi Godard”, de Emmanuel Laurent, şi “Până la capătul lumii”, de Wim Wenders (3X3 - Wim Wenders), cu intrare liberă, la Cinema Arta.
Câştigătorul a două Premii Oscar, “Precious: Based on the Novel Push by Sapphire”, de Lee Daniels, pelicula “Actriţe”, de Valeria Bruni-Tedeschi, şi “Iubiri încrucişate”, de Mika Kaurismaki, sunt câteva din filmele care merită o vizionare la Cluj.
DECOR. Castelul Bunffy, locul ideal pentru proiecţia filmului Dracula al lui George Melford