Un drum cu metroul, mai scump cu 30%

Un drum cu metroul, mai scump cu 30%

O cartelă cu două călătorii de la metrou s-a scumpit cu un leu, iar abonamentul care poate fi validat de 62 de ori - cu opt lei.

O călătorie cu metroul s-a scumpit cu 30%. Autorităţile spun că majorarea tarifelor trebuia făcută pentru că nu mai sunt bani pentru reparaţii şi pentru subvenţie. Singurele cartele care nu şi-au modificat preţul sunt abonamentele lunare şi cele săptămânale cu număr nelimitat de călători.

Pe de altă parte, pentru un abonament lunar, care poate fi folosit de maximum 62 de ori, o persoană trebuie să scoată din buzunar cu opt lei mai mult. Acesta costă de sâmbătă 35 de lei.

Cei care vor să facă două drumuri cu metroul trebuie să achite patru lei, în loc de trei lei cât costa o cartelă cu două călători, iar un card cu 10 călătorii se vinde acum cu zece lei, în loc de 9 lei, cât a costa până vinerea trecută.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deficit de finanţare de 90 de milioane de lei

Reprezentanţii Companiei Metrorex au precizat că scumpirea era necesară: "La nivelul anului 201, raportul dintre subvenţia necesară şi subvenţia alocată pentru acoperirea cheltuielilor de întreţinere şi reparaţii depăşeşte 126%, având un deficit de finanţare de aproximativ 90 de milioane de lei".

Totodată, aceştia motivează creşterea, precizând că indicele mediu al preţurilor de consum de la ultima mărire a tarifului şi până în prezent este de peste 105% mai mare.

Şi creşterea preţului la energia electrică şi reducerea subvenţiei i-a determinat pe reprezentanţii Metrorex să decidă scumpirea călătoriei. Potrivit acestora, în 2011, curentul s-a scumpit cu aproximativ 25% faţă de anul trecut. În ceea ce priveşte subvenţia, aceasta se va reduce cu 10%.

TARIFE

Călătorie mai ieftină decât în Madrid şi Berlin

În timp ce o călătorie cu metroul prin Bucureşti costă 0,30 de cenţi, în Budapesta, pentru a intra pe peronul metroului, trebuie achitat un euro. Pe de altă parte, în Barcelona, fiecare drum costă 1,35 de euro, în timp ce un drum subteran prin Madrid este taxat cu doi euro. În capitala Marii Britanii, la Londra, tariful este de 4,7 euro, iar la Berlin, o singură călătorie costă 2,1 euro.

Tariful pentru un drum în Bucureşti ar putea creşte dacă autorităţile decid unificarea transportului suprateran cu cel de sub pământ. Primul pas a fost făcut: Guvernul analizează înfinţarea insituţiei care va gestiona transportul integrat.