Evenimentul Zilei > Actualitate > Un cutremur uriaș va lovi România. Nu mai scăpăm! În ce an va avea loc
Un cutremur uriaș va lovi România. Nu mai scăpăm! În ce an va avea loc

Un cutremur uriaș va lovi România. Nu mai scăpăm! În ce an va avea loc

Un cutremur major ar putea avea loc în România undeva în cel mult 20 de ani. Estimarea îi aparține profesorului Gheorghe Mărmureanu, unul dintre cei mai importanți seismologi români.

Profesorul Mărmureanu vorbește despre posibilitatea unui mare cutremur care urmează să se producă în România în jurul anului 2040. El estimează că magnitudinea seismului va fi de peste 7 grade pe scara Richter.

„Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri”, a declarat seismologul Gheorghe Mărmureanu.

Seismologul s-a ferit să facă aprecieri cu privire la eventualele pagube pe care le-ar produce un astfel de cutremur major. A subliniat că totul va depinde de factorii pe care i-a enumerat mai sus.

„Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact”, a declarat profesorul.

foto: YouTube Amedeo Ene

Cauzele care influențează mărimea pagubelor

În acest sens, profesorul a arătat că sunt situații și situații, astfel că nimeni nu poate aprecia dinainte ce pagube va produce un seism,

„De exemplu, a fost un cutremur în 1802, cel mai mare ca anvergură, dar nu a murit nimeni. S-a simțit de la Moscova până la Cairo. Este adevărat că au căzut foarte multe biserici și clădiri. Și, din aceste motive, vă spun că lucrurile sunt foarte relative”, a concluzionat profesorul Mărmureanu, pentru DC News.

Începutul de an cu activitate seismică intensă

La finalul săptămânii, duminică, un cutremur cu magnitudinea de 4,4 s-a produs la ora 15:43, în zona seismică Vrancea. Informațiile au fost prezentate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Potrivit sursei citate, acest seism a avut loc la o adâncime de 140 kilometri în vecinătatea următoarelor orașe: 70 km est de Braşov, 101 km sud de Bacău, 91 km nord-est de Ploieşti, 123 km vest de Galaţi, 124 km nord-vest de Brăila şi 143 km nord de Bucureşti.

De altfel, anul 2022 a început cu o activitate seismică intensă. De la începutul acestui ani, în România au avut loc 19 cutremure. Acestea au avut magnitudini cuprinse între 2 grade și 4 grade pe scara Richter.