Evenimentul Zilei > Actualitate > Cutremur de ultimă oră în România. Unde s-a simțit și ce magnitudine a avut
Cutremur de ultimă oră în România. Unde s-a simțit și ce magnitudine a avut

Cutremur de ultimă oră în România. Unde s-a simțit și ce magnitudine a avut

Cutremurul de pământ este unul dintre cele mai înspăimântătoare și distrugătoare fenomene de pe planeta noastră. Încă din prima zi a anului 2022, România s-a confruntat cu astfel de evenimente, iar specialiștii semnalează că un puternic seism urmează să zguduie pământul în regiune. Cutremurul raportat în primele ore ale zilei de sâmbătă, 15 ianuarie, a avut loc în zona seismică Vrancea-Buzău.

Noi mișcări seismice au fost semnalate de către reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) în primele ore ale zilei de 15 ianuarie, în zona seismică Vrancea-Buzău, în județul Buzău,

Cutremur în Vrancea! Ce magnitudine a înregistrat fenomenul

Fenomenul seismologic a fost raportat la ora 05.08, în județul Buzău, la o adâncime de 118 km.

Potrivit informațiilor comunicate de INCDFP, cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe:

  • 71km E de Brașov;
  • 76km NE de Ploiești;
  • 118km S de Bacău;
  • 119km V de Brăila;
  • 120km V de Galați;
  • 127km N de București;
  • 150km NE de Pitești;
  • 186km E de Sibiu;
  • 192km N de Ruse;
  • 199km SV de Iași.

Seismul a înregistrat o magnitudine de 3,7 pe scara Richter.

Puternice mișcări seismice vor zgudui România

Specialiștii din domeniu consideră că noi mișcări ale pământului vor zgudui România, însă fostul director INCDFP, Gheorghe Mărmureanu, este de părere că țara noastră nu va fi afectată de un seism important mai devreme de 2039 – 2040.

„Activitatea seismică din ultimele zile din țara noastră nu e de natură să ne îngrijoreze și ne putem vedea liniștiți de viața noastră. Aș spune că e mai degrabă una benefică, fiindcă orice eliberare de tensiune aduce cu sine o amenințare mai puțin.

Trebuie să ne fie clar că nu vom scăpa de un viitor mare cutremur. Noi avem o hartă a cutremurelor puternice de pământ și istoria lor din ultimii 300 de ani, pe teritoriul României, în baza căreia analizăm date despre acest tip de amenințări. Potrivit cercetărilor noastre, următorul cutremur foarte puternic ne-ar putea lovi în jurul anilor 2039-2040.

Aș vrea să pot fi mai specific, mai clar, dacă cutremurul la care fac referință se va produce în 2039 sau 2040. Mă tem însă că nu o pot face. În plus, voi lipsi și la confirmarea acestuia, fiindcă la cei 83 de ani ai mei mi-e greu să cred că voi mai fi în viață la acel moment!. Am avut cutremure puternice sau foarte puternice în 1738, apoi în 1838, urmat de cel din 1940. Deci avem deja o confirmare a timpului scurs între ele. Există însă și surprize neplăcute, cum a fost cutremurul din 4 martie 1977, care nu se înscrie în acest tipar. Personal, înclin să cred că până în 2039-2040 putem sta liniștiți, din acest punct de vedere”, a spus Mărmureanu.