Un blogger saudit, condamnat pentru că a insultat Islamul, a fost adus, vineri, după rugăciune, în piața centrală din orașul port Jeddah și a primit 50 de lovituri de bici în fața a sute de spectatori, a declarat un martor, citat de The Guardian.

Martorul a spus că Raif Badawi a fost biciut cu mâinile și picioarele legate, dar fața îi era vizibilă. El a păstrat tăcerea în tot acest timp, nu a țipat deloc, a adăugat martorul, care a făcut aceste declarații pentru AP, sub condiția anonimatului, din cauză că se teme de represaliile guvernului. 

Badawi a fost condamnat, în luna mai 2014, la 10 ani de închisoare și 1.000 de lovituri de bici, pentru că a criticat clericii puternici din Arabia Saudită, pe un blog liberal pe care l-a crea

Blogul a fost închis de atunci. De asemenea, el trebuie să plătească o amendă de 1 milioni de riali saudiți, adică în jur de 266.600 de dolari. 

Activitștii pentru drepturile omului spun că autoritățile saudite folosesc cazul lui Badawi ca avertisment pentru alții, care se gândesc să critice religia puternică a regatului, din care derivă și autoritatea familiei regale.

Amnnesty International a anunțat că bărbatul va primi 50 de lovituri de bici, o dată pe săptămână, timp de 20 de ani. SUA, aliat apropiat al Arabiei Saudite, a cerut autorităților să anuleze pedeapsa

În ciuda apelurilor internaționale pentru eliberarea sa, Badawi, tată a trei copii, a fost adus de la închisoare cu autobuzul în piața centrală, vineri, și pedepsit în fața mulțimii care ieșise de la slujba de la moscheea din apropiere.