Judecătorii Curții de Apel Pitești l-au condamnat la doi ani și jumătate de închisoare cu executare pe avocatul Bogdan Mitrache. Acesta a fost acuzat că i-a cerut 20.000 de euro lui Vasile Anghel, fratele lui Bercea Mondial, pentru a-l scăpa de un dosar penal aflat pe rolul Curții de Apel Craiova. Povestea șpăgii cerute de avocatul Bogdan Mitrache, fiul avocatului Vasile Mitrache şi fratele judecătorului Andrei Mitrache de la Curtea de Apel Craiova, a început în luna octombrie 2013, când acesta i-a cerut lui Vasile Anghel suma de 10.000 de euro pentru a obține o hotărâre favorabilă într-un dosar în care acesta din urmă și fiul său erau judecați pentru înșelăciune, informează Gazeta de Sud.
Procurorii anticorupție au stabilit că discuțiile dintre cei doi nu s-au materializat, pentru că Vasile Anghel nu avea în acel moment cei 10.000 de euro. Reamintim căVasile Anghel, Ionuţ Anghel, fiul lui Anghel, Eugenia Stoican, concubina acestuia din urmă, dar și Mihai Goman și Viorica Mihai au fost trimiși în judecată în februarie 2013. Toți au fost acuzaţi că, în perioada 2008-2012, au falsificat mai multe facturi, procese-verbale de recepţie și contracte în numele a două societăţi comerciale cu sediul în Drăgăneşti, documentele falsificate atestând furnizarea de produse sau prestarea unor servicii în beneficiul unor primării din judeţul Dolj. Ulterior, înscrisurile falsificate au fost folosite la Judecătoriile Craiova, Caracal şi Segarcea, unde inculpaţii au obţinut zeci de hotărâri judecătoreşti învestite cu formulă executorie, iar în cadrul procedurii de executare silită au fost puse popriri pe conturile primăriilor respective. După discuțiile dintre avocatul Mitrache și Vasile Anghel, pe 24 octombrie 2013, Judecătoria Craiova i-a găsit vinovaţi şi i-a condamnat pe inculpați. Vasile Anghel a primit o pedeapsă de cinci ani de puşcărie, ca şi Eugenia Stoican. Goman şi Viorica Mihai au fost condamnaţi la câte patru ani şi trei luni de închisoare, iar Ionuţ Anghel, la cinci ani şi jumătate.

Șpagă olteano-țigănească

Potrivit procurorilor DNA, de la sfârșitul lunii mai și până la începutul lunii iunie 2014: „Martorul denunțător și inculpatul Mitrache Bogdan s-au întâlnit întâmplător în apropierea Tribunalului Olt, acesta din urmă reproșându-i că nu i-a remis suma de 10.000 de euro, pretinsă în condițiile susmenționate, invocând faptul că <<treaba era aranjată>>“. Deoarece cei cinci inculpați fuseseră deja condamnați de Judecătoria Craiova, avocatul Mitrache a dublat suma cerută. „În continuare, inculpatul i-a sugerat că poate relua discuțiile și că, în schimbul sumei de 20.000 de euro, poate determina, prin intermediul fratelui său, pe judecătorii din cadrul Curții de Apel Craiova, învestiți cu soluționarea apelului, să dispună o hotărâre favorabilă pentru sine, fiul său și concubina acestuia“, au mai reținut procurorii DNA. Ulterior, Vasile Anghel și ceilalți patru inculpați au fost condamnați definitiv la Curtea de Apel Craiova.
În iulie anul trecut, avocatul Mitrache a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență, iar săptămâna aceasta a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare cu executare. Hotărârea Curții de Apel Pitești nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea Supremă.