Președintele Uniunii Cineaștilor din România, Laurențiu Damian, a anunțat decesul lui Mircea Mureșan într-o postare pe Facebook, în urmă cu aproximativ o oră.

„S-a stins din viață un mare regizor. Mircea Mureșan. Un fondator al filmul românesc. Un om care a dăruit filme de excepție. Un om care s-a dăruit cinematografului și breslei cineaștilor! În aceste momente, Uniunea Cineaștilor din România deplânge dispariția marelui creator! Să fie primit cu lumină și binecuvântare divină!”, a postat Laurențiu Damian.

Mircea Mureșan (Mircea-Nicolae-Ioan Mureșian n. 11 noiembrie 1928, Sibiu – d. 24 aprilie 2020) a fost un regizor de film român care a debutat, după absolvirea în 1955 a IATC, cu filmul Toamna se numără bobocii – 1961, avându-i în distribuție pe Dumitru Furdui și Vasilica Tastaman. El a dobândit consacrara cu „Răscoala” (1965), peliculă premiată la Festivalul de la Cannes.

Cea mai cunoscută realizare a sa, rămâne, de departe, serialul ”Toate pânzele sus”, adaptare cinematografică după romanul cu același nume, „Toate pînzele sus!”, al scriitorului Radu Tudoran.