Evenimentul Zilei > International > „Un an în care TALIBANII au câștigat tot mai mult teren în Afganistan ne arată că suntem foarte SLABI”
„Un an în care TALIBANII au câștigat tot mai mult teren în Afganistan ne arată că suntem foarte SLABI”

„Un an în care TALIBANII au câștigat tot mai mult teren în Afganistan ne arată că suntem foarte SLABI”

Situația din Afganistan este din ce în ce mai proastă, scrie presa internațională în aceste zile. Washington Post citează un oficial al afganilor, care este disperat din cauza proastei pregătiri a militarilor săi și este conștient că în ultimul an talibanii au câștigat teritorii pierdute în timpul prezenței masive a trupelor SUA și a coaliției NATO.

În timp ce un convoi afgan intra într-unul dintre satele în care se poartă bătălii, luptătorii talibani au deschis focul. Polițiștii afgani, antrenați de SUA, au coborât val-vârtej din Humvee-urile lor și au început să tragă în toate direcțiile cu puștile AK-47 din dotare. „Dușmanul trage un glonț și voi răspundeți cu zeci de gloanțe”, a țipat, prin stația radio, comandantul lor, colonelul Khalil Jawad, extrem de furios: „Întâi ochiți, apoi trageți!”, a spus el.

După un minut, militanții au dispărut. În acea zi de decembrie, talibanii și-au transmis mesajul în provincia Helmand, din sudul țării: s-au întors, iar luptătorii lor sunt disciplinați în bătălii și superiori în pregătire forțelor de securitate afgane, antrenate și echipate de Statele Unite.

În particular, oficiali afgani și americani au început din ce în ce mai mult să vorbească despre amenințarea talibană crescută, după cum relevă în special în transcripte ale unor întâlniri ale Consiliului Național Afgan de Securitate, de la finalul lunii octombrie.

„Nu ne-am ridicat la așteptările oamenilor. Nu am făcut ceea ce am promis”, a spus adjunctul șefului statului,  Abdullah Abdullah. „Forțelor noastre le lipsește disciplina. Le lipsesc oportunitățile de rotație. Nu am avut grijă de soldații și polițiștii noștri. Și avem, în continuare, enorm de multe victime”, a explicat el.

Potrivit oficialilor occidentali și locali, talibanii dețșin controlul sau au o prezență semnificativă în 30% dintre districtele din întreaga țară – adică au cucerit mai multe teritorii decât în orice an de după invazia americană în 2001, când islamiștii extremiști au fost alungați de la putere, în urma atacurilor din 11 septembrie din SUA. În prezent, prioritatea afgană și americană este ca Helmand, apărată de trupe ale infateriștilor marini americani și forțe britanice, în 2012, să cadă din nou în mâinile insurgenților.
Până acum, 7.000 de membri ai forțelor de securitate afgane au fost uciși anul acesta, 12.000 au fost răniți, cu 26% mai mult decât numărul celor morți și răniți în 2014, conform statisticilor NATO. Soldații răniți sau dezertorii din rândul armatei afgane spun că talibanii sunt acum mult mai bine pregătiți și au arme mult mai sofisticate decât în ultimii ani.

Generalul John F Campbell, comandantul trupelor SUA și ale forțelor aliate din Afganistan, le-a spus omologului său afgan că este vinovat pentru ceea ce se petrece. „Talibanii nu sunt foarte înalți. Voi aveți mai mult echipament decât ei, sunteți mai bine antrenați. Problema este de conducere și responsabilitate”, a mai spus el.