Evenimentul Zilei > International > Un AMIRAL american acuză: „CHINA ridică un Mare Zid din NISIP în Ocean!”
Un AMIRAL american acuză: „CHINA ridică un Mare Zid din NISIP în Ocean!”

Un AMIRAL american acuză: „CHINA ridică un Mare Zid din NISIP în Ocean!”

Amiralul american Harris Harris Jr. a declarat într-o conferință de presă în Australia că disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud „sporesc tensiunile din regiune și șansele pentru ca o greșeală să se producă”.

Oficialul american, citat de AP, s-a arătat neliniștit de acțiunile Chinei:

„Însă ceea ce provoacă îngrijorare cu adevărat în acest moment este modul în care China își manifestă pretențiile teritoriale. Ea construiește pământ artificial pompând nisip peste insulele de coral viu – unele dintre ele s-au scufundat – și turnând peste ele beton. China a creat până acum peste 4 kilometri pătrați de pământ artificial.”

Harris a adăugat că regiunea este cunoscută pentru frumusețea insulelor sale, însă, „printr-un contrast strident, China înalță un Mare Zid de nisip cu drage și buldozere”.

China și-a exprimat pretențiile practic asupra întregii Mări a Chinei de Sud. Filipinele și alte state care au dispute teritoriale cu China și-au exprimat și ele îngrijorarea fațăde acțiunile Beijingului, care au dus la scufundarea mai multor recifuri de corali în arhipelagul Spratlys, transformate în insule artificiale cu clădiri, piste de aterizare și docuri.

Insulele pot fi folosite în scopuri militare pentru a susține pretențiile teritoriale.