Evenimentul Zilei > EVZ Special > Un american stă ilegal în România din dragoste pentru o olteancă
Un american stă ilegal în România din dragoste pentru o olteancă

Un american stă ilegal în România din dragoste pentru o olteancă

Venit pentru prima oară în țara noastră, unui tânăr american, în vârstă de 24 de ani, i s-au aprins călcâiele după o frumoasă româncă din Orșova, județul Mehedinți. A stat în România aproape patru luni de zile, depășind termenul impus de viza de ședere, iar polițiștii de la Inspectoratul general pentru Imigrări (IGI) l-au somat să părăsească România

Un caz mai puțin obișnuit au înregistrat polițiștii de la Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI). Un tânăr venit tocmai din SUA a fost atât de vrăjit de farmecele unei românce încât a refuzat să plece din țara noastră, chiar dacă îi expirase dreptul de ședere. Cazul a fost descoperit pe 7 mai, în timpul unor ample verificări efectuate de polițiștii IGI, pe linia combaterii şederii ilegale a cetăţenilor străini, la nivel național. Printre cei opt cetățeni străini depistaţi, cu şedere ilegală, pe raza județelor Gorj, Brăila, Mehedinți Călărași, Prahova și Sălaj, oamenii legi au avut surpriza să dea și de un tânăr, în vârstă de 24 de ani, din Statele Unite ale Americii (SUA). Oficiali din cadrul IGI au dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, că nu au mai avut de foarte mulți ani un astfel de caz, în care autoritățile române să ceară unui american să părăsească țara noastră.


Cuprins de romantism

Am aflat povestea americanului „rătăcit” pe plaiuri mioritice de la ofițeri din cadrul IGI care l-au depistat. Astfel, tânărul a venit în România la începutul anului 2016, prin luna februarie. Spunea că a venit în vizită la un prieten. Atras de frumusețea locurilor prin care trece Dunărea, el s-a plimbat cu barca până la Cazanele Dunării, a văzut cea mai înaltă sculptură în stâncă din Europa – chipul lui Decebal, a vizitat Mănăstirea Mraconia și peșterile celebre precum Ponicova sau Veterany, singura cartată de pe bătrânul continent. În timpul șederii sale, însă, a cunoscut o româncă, o fată care i-a pus inima pe jar. De atunci, a cam pierdut noțiunea timpului, mai ales că locuri de distracție sunt și pe malul Dunării. Petrecând alături de româncă și de amicul din țara noastră, au trecut aproape patru luni. Când a primit vizita polițiștilor de la Imigrări, tânărului american îi expirase viza de mai bine de două săptămâni. Așa că, reprezentanții autorităților române i-au pus în vedere să părăsească țara noastră și au emis pe numele lui decizie de returnare. Americanul mai are timp să stea cu iubita româncă cel mult 15 zile, termenul legal în care e obligat să părăsească România. Altfel, el va fi condus cu escort la avion și trims în SUA cu forța.

Și un rus stătea ilegal

Ceilalți străini depistați odată cu americanul sunt cinci bărbați și două femei, doi din Turcia și câte unul din Republica Kosovo, Irak, Serbia, Federația Rusă și Maroc. Aceștia au au intrat legal în România, cinci în baza unor vize de scurtă și lungă ședere și trei în baza acordurilor inter naționale, iar la expirarea dreptului de ședere nu au părăsit teritoriul țării noastre.

Un japonez muncea la negru

Un alt caz aparte a fost depistat de polițiștii de la Direcția pentru Imigrări a Municipiului București, pe 1 iunie. Oamenii legii au descoperit un cetățean japonez care muncea, ilegal, în România. Bărbatul în vârstă de 41 de ani lucra, ca bucătar, la un restaurant japonez, din Sectorul 2. Bucătarul din Țara Soarelui Răsare a intrat în România în baza acordurilor internaționale, iar la expirarea dreptului de ședere de 90 de zile nu a părăsit țara noastră. Japonezul stătea și muncea ilegal de 97 de zile. Drept urmare, polițiștii de la Imigrări au emis pe numele acestuia o decizie de returnare prin care este obligat să părăsească România în cel mult 15 zile, dar a fost și amendat cu 1.200 lei. La ieșirea din țară, pe numele japonezului va fi instituită și măsura de nepermitere a intrării pentru o perioadă de șase luni. De asemenea, reprezentanții societății care l-a angajat „la negru” au fost chemați la sediul Direcției pentru finalizarea controlului și luarea măsurilor legale. 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.